Een Betaalbare Cuyabeno Amazone Tour - Vanaf $360 pp

Tree frogs in Budget Cuyabeno Amazon Tour

Korte reisbeschrijving:
Dag 1: Vertrek vanuit Lago Agrio naar ‘t Cuyabeno Reservaat
Dag 2: Wandelen, kanoën en opzoek naar dolfijnen
Dag 3: Vogelspotten, wandeling langs geneeskrachtige planten, avond wandeling
Dag 4: Wandelen, kanoën, dolfijnen spotten, avond excursie opzoek naar kaaimannen en nachtvogels
Dag 5: Laatste ochtendwandeling in de Amazone en terug naar Lago Agrio (14:30u)

Een Betaalbare Cuyabeno Amazone Tour – Vanaf $360 pp:

Kaaiman in Cuyabeno Amazone Nicky LodgeHet Basiskamp van deze tour door het Amazone regenwoud is de Nicky Lodge, gelegen in de buurt van het bekende Laguna Grande, in het midden van het unieke Cuyabeno Amazone Wildlife Reservaat.
Gedurende de excursies die dagelijks vanuit deze Amazone lodge georganisserd worden heb je een goede kans op het spotten van vele verschillende diersoorten, waaronder papagaaien, toucans, apen, roze zoetwater dolfijnen, anacondas, kaaimannen en meer.
Het Cuyabeno Wildlife Reservaat is gelegen in het noord-oosten van het Ecuadoriaanse Amazone regenwoud, tussen de San Miguel en Aguarico rivieren en in de buurt van de grensen met Colombia en Peru. Het reservaat omvat 605.000 hectare primair oerwoud, met een grote variateit aan flora en fauna en kris kras doorkruisd door velen rivieren en meren.
Binnen het Cuyabano natuur reservaat wonen ook nog steeds vijf verschillende inheemse gemeenschappen, namelijk: de Siona, Secoya, Cofán, Kichwas en Shuar. Al deze inheemse gemeenschappen hebben verschillende culturen en leven nog steeds grotendeels volgens hun eigen traditionele leefgewoonten.

Uitgebreide beschrijving van deze Amazone Tour:

Nick Amazon Rainforest Lodge EcuadorDag 1: Vertrek vanuit Lago Agrio richting de Nicky Lodge
Om 10:00 am vertrekken per bus, of met een speciale avontuurlijke vrachtwagen naar Tarapoa (1,5 uur). In Tarapoa stapen we over op kano’s met buitenboord motoren waarmee we de rivier afdalen (20 mn.) tot aan de Cuyabeno Brug, de grens van het Cuyabeno Natuur Reservaat. Daarna varen we verder stroomafwaards over de Cuyabeno rivier. Na in totaal ongeveer 2 uur gevaren te hebben komen we aan bij de Nicky Lodge.
De rest van de middag hebben we vrij om de omgeving van de lodge te verkennen en ’s avonds na het avondeten zal onze gids meer uitleggen over de lodge, de omgeving en het programma van de komende dagen.

Wooler monkeyDag 2: Wandelen, kanoën en dolfijnen spotten in Cuyabeno
Vandaag trekken we er al vroeg per kano’s op uit, omdat de vroege ochtend en late middag uren de beste tijden van de dag zijn om om vele verschillende vogels en andere dieren te kunnen spotten.
Na deze vroege ochtend tocht genieten we van een stevig ontbijt en maken we een mooie wandeling door primair regenwoud, onder begeleiding van een gespecialiseerde lokale gids. Hij of zij zal ons meer uitleggen over de bijzondere flora en fauna om ons heen en zal ook helpen met het spotten van goed verscholen en gecamoufleerde dieren. De gids zal ons ook meer uitleggen over het nut en de geneeskrachtige werking van verschillende planten en bomen die in de Amazone groeien. Na de lunch zullen we roeiend, per traditionele uit boomstam gehakte kano, dieper het oerwoud in varen. Doordat we onderweg grotendeels roeien, kunnen we beter genieten van de natuurlijke Amazone geluiden om ons heen en is er een grotere kans op het spotten van wildlife, zonder deze al van verre op de vlucht te jagen door het geluid van een buitenboordmotor. We zullen onderweg o.a. vele verschillende vogelsoorten tegenkomen, maar ook verschillende reptielen, bijzondere insecten en misschien zelfs wel de indrukwekkenden brulapen. Ook is er onderweg een goede kans voor het spotten van de roze en grijze zoetwater dolfijnen!
Na het avondeten maken we een korte wandeling door de omgeving van de lodge, om deel te nemen aan het nachtleven van de Amazone en om opzoek te gaan naar o.a. kleurrijke insecten en boomkikkers.

Dag 3: Vogelspotten, lokale Amazone gemeenschap bezoeken, avond wandeling
Al vroeg trekken we de Amazone in, om het ontwaken van het regenwoud om ons heen mee te maken. Het is een bijzondere ervaring en ook nog eens de beste tijd van de dag om vogels en ander wildlife te spotten, waaronder bijvoorbeeld ara’s, toucans, papagaaien, caciques, hoatzins, maar ook verschillende apen en reptiel soorten.
Na het ontbijt volgen we de “taricaya” of “Het Schildpad Pad” naar de Seoqueya/ Siona gemeenschap die aan de oevers van de Cuyabeno Rivier wonen. Tijdens ons bezoek aan dit dorpje zal onze gids meer uitleggen over de tradities en gewoonten van deze bevolkingsgroep. ’s Middags maken we een tour per boot langs de Cuyabeno rivier, om van de prachtige omgeving te genieten. Ook zul je een bezoek brengen aan Igapo (het ondergelopen woud), waar je o.a. de bijzondere Macrolobium bomen kunt bewonderen.
Ook voor deze avond is het een optie om deel te nemen aan een avondwandeling door de bijzondere omgeving.

Night monkeys in Cuyabeno Amazon TourDag 4: Wandelen, varen, dolfijnen spotten, avond excursie opzoek naar kaaimannen en nachtvogels
Bij dag en dauw vertrekken we vandaag om op ontdekkingstocht te gaan door het mysterieuze oerwoud van de Amazone.
Tijdens een andere mooie wandeling door het oerwoud zal een natieve gids proberen om zoveel mogelijk van zijn kennis over het oerwoud met ons te delen. Hij zal ons o.a. meer vertellen over de geschiedenis van het oerwoud, de verschillende inheemse bevolkingsgroepen die in de Amazone leven, zijn eigen cutuur en de flora en fauna om ons heen. Extra aandacht zal vandaag gegeven worden aan de geneeskrachtige werking van verschillende planten en bomen om ons heen.
Ook zal hij meer uitleggen over de bijzondere, maar ook kwetsbare balans in de Amazone waar alle planten, bomen, dieren en insecten in harmonie en symbiose met elkaar samenleven en ‘samenwerken’.
‘s Middag maken we weer een mooie boottocht over de uitlopers van de Cuyabeno Rivier om te genieten van de prachtige natuur en om opzoek te gaan naar verschillende Amazone bewoners die in en/of nabij de rivier wonen. Er is o.a. een goede kans op het zien van de roze en kleine grijze zoetwater dolfijnen (Inia geoffrensis and Sotalia fluviatilis).
Na het avondeten vertrekken we optioneel per boot over de donkere wateren van het Cuyabeno Reservaat opzoek naar kaaimannen, nachtvogels en andere Amazone bewoners die na het ondergaan van de zon wakker worden.

Hoatzin bird in Cuyabeno AmazonDag 5: Laatste wandeling in de Amazone en terug naar Lago Agrio (16:00h)
Na het ontbijt maken we een laatste interessante wandeling door het prachtige Amazone Regenwoud.
Dan is het tijd om per kano terug te varen over de Cuyabeno rivier richting Tarapoa. Hier vandaan rijden we per auto terug naar Lago Agrio waar we rond 14:30h aankomen.

Let op: Deze Amazone tour vertrekt elke maandag bij genoeg deelnemers en met een groepsgrote tussen de 4 en 10 personen. Uitzonderingen zijn ook mogelijk…
Het is ook mogelijk om deze tour in 4 dagen te doen. Afhankelijk van de groep en het weer zal 1 van de excusie dagen dan komen te vervallen. De 4-daagse tour vertrekt elke dinsdag. Wij raden uit ervaring aan dat het zeker de moeite waard is om te proberen de 5-daagse tour te doen.

Optioneel: kun je ter plaatse ook 40 US$ extra betalen (zelfde prijs voor 1 tot 4 personen) om op 1 van de dagen een veel langere avontuurlijk dag-wandeling/ trekking door het regenwoud te maken. Dit geld gaat direct naar 1 van de lokale bewoners die het oerwoud op zijn duimpje kent, maar geen Engels spreekt. Als je een Engels sprekende gids voor deze speciale wandeling wilt, dan moet je dit al bij de boeking aangeven, want er zijn ter plaatse niet veel Engels sprekende gidsen aanwezig en de gidsen die aanwezig zijn zijn nodig voor de standaard tours…

Veranderingen in het reisschema:
De omschrijvingen van onze tours door het Amazone regenwoud geven een goed overzicht van de geplande dagindeling. Onverwachtte en onvoorspelbare lokale omstandigheden (bijvoorbeeld het weer, maar ook lokale landverschuivingen of stakingen) kunnen er echter voor zorgen dat de tour ter plaatse aangepast moet worden. Onze lokale touroperator zal dit ten alle tijde naar beste inzicht, met het oog op jouw veiligheid en met zo min mogelijk aanpassingen ten opzichte van het originele reisschema proberen op te lossen.

Inclusief in deze Amazone tour:
– Een gids gespecialiseerd in het oerwoud van de Amazone
– Transport van en naar Lago Agrio
– 4 Overnachtingen in de Nicky Lodge
– Maaltijden en drinkwater gedurende de tour
– Zwemvesten, regenkleding/ laarsen (laat ons alsjeblieft bij het boeken van de tour weten als je laarsen groter dan maat 44 nodig hebt.

Exclusief:
– Vervoer naar en vanuit Lago Agrio (ongeveer 165 US$ per vliegtuig of 20 US$ per bus)
– Extra kosten voor een 1-persoons boeking (50% extra)
– Alcohol, frisdranken en andere persoonlijke uitgaven
– Een reisverzekering
– Fooien

Aanbevolen om mee te nemen:
– Eventuele benodigde vaccinaties, vraag je huisarts/ tropendoker (Niet de GGD) om advies
– Lichte, gemakkelijke, snel droogende kleding, geschikt voor een tropisch, vochtig klimaat, inclusief lange broekspijpen en mouwen tegen de muggen
– Een grote rugzak of handige sporttas (geen harde koffers)
– Een dagrugzak
– 4 tot 6 paar sokken die je over je broekspijpen kunt trekken
– Zwemkleding
– Pet of hoed
– Comfortabele dichte (wandel) schoenen (plus slippers, of sandalen)
– Een warme trui/fleece/ jas voor in de avond (na een regenbui)
– Bescherming tegen de zon en insecten (deet)
– Een waterdichte zak/ tas ter bescherming van je elektrische apparatuur
– Hoofdlampje of zaklamp
– Verrekijker
– Toilettas
– Een waterfles/ bidon van min 1 tot anderhalve liter
– Wij hebben laarsen te leen, maar als je erg grote voeten hebt (44+) dan raden we je aan om een paar mee te nemen
– Kleingeld (eventueel voor tips en ’t kopen van souvenirs)
– Je paspoort + een kopie