Kamperen in de Amazone van Inotawa - vanaf $490 pp

Otters in the Tambopata Amazon Reserve Peru

Korte reisbeschrijving:
Dag 1: Puerto Maldonado – Inotawa Lodge
Dag 2: La Torre Clay Lick – Montes, Pato en Lagarto – Solitaria Clay-Lick – kamperen
Dag 3: Kamp – Lodge – Lokale Boerderij – Tres Chimbadas Meer
Dag 4: Cocococha Meer Trektocht – avond boottocht opzoek naar kaaimannen
Dag 5: Inotawa – Puerto Maldonado

Kamperen in de Amazone van Inotawa – vanaf 490 USD p.p.

Peccaries in the Tambopata Amazon ReserveInotawa  Het 274.690 hectare grote Tambopata Amazone Reservaat omvat 3 verschillende natuurgebieden met ieder hun eigen unieke flora, fauna en klimaatzones, waardoor het tot een van ’s werelds meest biodiverse natuur reservaten ter wereld behoord!
Deze avontuurlijke 5 daagse Inotawa tour naar het Amazone regenwoud biedt een goede prijs/ kwaliteits voor reizigers die eens in de Amazone willen kamperen en op een speciale manier kennis willen maken de bijzondere flora en fauna in het Tambopata Amazone Reservaat.
Eén van de hoogtepunten van deze tour is het bezoek aan het La Torre Meer en de grootste zoogdieren “Clay-Lick” (een mineraalrijke aarden/ leem/ klei wand/ bodem waar veel vogels/ zoogdieren op af komen) van het Tambopata Amazone Reservaat.
De grotere en meer schuwe zoogdieren wachten vaak tot het donker wordt voordat Ara Tambopata Amazone tours Peruzij richting de Clay-Lick komen en daarom kamperen we tijdens deze tour in de buurt van deze Clay-Lick!

.

Uitgebreidde reisbeschrijving van deze Amazone tour:

Inotawa Amazon Rainforest Lodge PeruDay 1: Puerto Maldonado – Inotawa Amazon Lodge
Your Dag 1: Puerto Maldonado – Inotawa Amazone Lodge
Bij aankomst op het vliegveld in Puerto Maldonado staat de gids op je te wachten. Hij zal je meenemen naar het kantoor van onze agent op ongeveer 5 minuten rijden van het vliegveld. Hier moet je, je zich registreren en kun je alle spullen die je niet nodig hebt tijdens de tocht in het regenwoud, veilig achterlaten. Dit een laatste gelegenheid om wat kleine inkopen te doen, mocht je bijvoorbeeld vergeten zijn om batterijen en/of regenkleding mee te nemen.
Vervolgens rijden we in ongeveer een uur over een onverharde weg naar Puerto Nuevo, de haven gelegen op het terrein van de lokale Infierno gemeenschap. Onderweg rijden we door verschillende soorten vegetatie, traditionele bananen- en citrusplantages, veehouderijen en over kleine kreken.
In Puerto Nuevo stappen we over op een boot voor een tocht van ongeveer 1,5 uur over de indrukwekkende Tambopata rivier.
Onderweg kunt je genieten van de vegetatie langs de oever: voornamelijk riet, Cecropias en Ficus. Met een beetje geluk zien we wat van het dierenrijk als de troepialen (oropendula’s) met hun hangende nesten, reigers, zilverreigers, toekans en prachtige papegaaien. Soms kunnen we ook zoogdieren zien, zoals capibara´s en apen, en reptielen waaronder kaaimannen en schildpadden.
Tijdens deze boottocht krijg je ook een lunch geserveerd, bestaande uit een heerlijke vegetarische Arroz Chaufa verpakt in een blad van de Heliconia-plant. Ook krijg je fruit, crackers en een flesje water. A blue and yellow macaw in Amazon De Inotawa Lodge is gelegen aan de oever van de Tambopata rivier, in de bufferzone van het Tambopata Nationaal Park in het Bahuaha Sonene Nationaal Park.
Bij aankomst in de Inotawa Lodge worden we ontvangen door de lodgemanager en de lokale gids. Zij zullen je meer informatie en tips geven om je verblijf in het regenwoud zo aangenaam mogelijk te maken. Tevens krijgt je een rondleiding door de lodge en wordt je naar je kamer gebracht.
’s Middags gaan we op pad, de jungle in. We maken voor een korte wandeling om de flora en fauna in de omgeving van de lodge te observeren. Onder de bezienswaardigheden vallen o.a. immense hardhout bomen, Kapok bomen en vogels als trogons, kwartels en wilde kalkoenen. Tegen het vallen van de avond zullen we tevens, fel gekleurde kikkers en andere reptielen tegenkomen, maar ook spinnen, zoals tarantula’s en andere (zoog)dieren die bij het ondergaan van de zon ontwaken.
Na het avondeten geeft de gids een korte uitleg over wat we de komende dagen allemaal kunnen verwachten.

Tambopata Chimbadas Tour Inotawa Amazon LodgeDag 2: La Torre Clay Lick – Montes, Pato en Lagarto – Solitaria Clay-Lick – kamperen
Vroeg in de morgen gaan we op pad en na een korte boottocht van ongeveer een kwartier komen we aan bij de “La Torre Clay Lick”. Hier kunnen we de luidruchtige activiteiten aanschouwen van de bontgekleurde ara´s, papegaaien, parkieten en soms zien we zelfs zoogdieren. De “La Torre Clay Lick” (Torre Klei Lik) is een lemen klif van ongeveer vier meter hoog en 20 meter breed doorspekt met mineraalrijke klei die essentieel is voor de voeding van deze dieren.
Ter plekke hebben we op een afstand van ongeveer 30 meter een schuilplaats gebouwd. Hierdoor blijven we verborgen voor de dieren, maar hebben we op hetzelfde moment een onbelemmerd zicht op het kliff.
We blijven ongeveer twee uur in deze schuilhut, waardoor je genoeg tijd hebt om prachtige foto’s van de vele bontgekleurde kliff bezoekers te maken. Gedurende deze periode is het van groot belang is dat je je aan de vooraf gegeven regels van de gids houdt.
Na een laat onbijt gaan we opweg naar het La Torre Meer en de Solitaria Clay-Lick.
Dit deel van het programma word georganiseerd in samenwerking met de La Torre gemeenschap. Men gebruikt dit gebied op een traditionele manier om voor zichzelf een duurzaam leven te creëren.
Capybara in Peruvian Amazon RainforestFrom De afgelopen jaren wordt tevens een duurzaam inkomen gegenereerd door het gebied te onderhouden met hulp van ecotoerisme.
We varen in slechts 15 minuten naar het beginpunt van onze wandeling. Bij de Rangerspost van het La Torre Park verlaten we de boot en zetten we de tocht te voet verder. Deze tocht duurt 2u30 tot 3 uur. We kruisen een kleine kreek en gaan verder de jungle in tot we bij de meren Montes, Pato en Lagarto aankomen. Elke stap dieper de jungle in wordt interessanter naarmate de gids meer over de omliggende, omgeving, planten en hun praktische en medische werking en bereiding vertelt. Je zult vandaag o.a. meer leren over de verschillende materialen en manieren om hutten te bouwen, het gereedschap voor handwerken en de medicinale planten die gebruikt worden om ziekten te genezen.
De belangrijkste redenen voor de bijzondere biodiversiteit van deze omgeving is de combinatie van enerzijds de locatie in het Tambopata Nationale Park en anderzijds de geografische kenmerken van het gebied, waaronder de hoogteverschillen, meren, rivieren en zelfs mineraal rijke Kleiliks, waar velen vogels of zoogdieren op af komen! Ons doel van vandaag is de Solitaria Clay-Lick”, diep gelegen in het Amazone regenwoud. Het is de laatste en grootste van een aantal Kleiliks komende vanuit het zuiden. Hier worden regelmatig navelzwijnen, spiesherten en soms zelfs tapirs gespot! De grotere en meer schuwe zoogdieren wachten vaak tot het donker wordt voordat zij richting deze Kleilik komen en daarom kamperen we in de buurt.

Squirrel monkey in Tambopata tourDag 3: Kamp – Inotawa Lodge – Lokale Boerderij – Tres Chimbadas Meer
Na het ontbijt ruimen we ons kamp op en lopen we terug naar de Tambopata rivier. Van hieruit dalen we in kano’s de rivier af tot we bij de Inotawa Lodge aankomen. In de omgeving van de lodge wordt aan traditionele landbouw gedaan.
We laten onze kampeerspullen achter in de lodge, voordat we een bezoek brengen aan de lokale boerderij van Don Aurelio en zijn familie.
Het is een geweldige gelegenheid om hen te zien oogsten en diverse exotische fruitsoorten (waaronder cupuazú (vergelijkbaar met cacao), arazá (een soort bes), pijuayo (palmnoten), yucca (palmlelie), en ananas) van de Amazone te proeven. U vindt hier tevens diverse kruiden als pallilo en koriander en een uitgebreid scala aan geneeskrachtige planten, waaronder de koraalboom, caña caña en piri piri (rode peper), die traditioneel en op grote schaal, door de lokale bevolking gebruikt worden.
De boerderijen hebben ook open velden voor papaya- en bananenplantages.
Heron in the Tambopata Rainforest tourDit is de aangewezen plek om vogels als de tanager met zijn zilveren snavel, oreoles, toekans en verschillende soorten spechten te zien.
Na de lunch bezoeken we het Tres Chimbadas Meer. Het begin van het pad naar dit meer is gelegen op 15 minuten varen van Inotawa. Daarna is het nog ongeveer 45 minuten wandelen, waarna we aankomen bij het diep in de jungle gelegen meer. Onderweg komen we langs een eco-toerisme gemeenschap dat wordt gerund door de inheemse bevolking van de Infierno gemeenschap. Zij bewaken en onderhouden het gebied, mede dankzij de inkomsten die ze genereren uit de entreegelden van de toeristen.
Aan de rand van het Tres Chimbadas Meer gaan we aan boord van een eenvoudige catamaran met één roeispaan waarmee we ons op het meer voortbewegen en de route volgen die de gids aangeeft. Onderweg krijgen we een weelderige vegetatie zien en velen vogelsoorten, waaronder slangenhalsvogels, reigers en ijsvogels. Mogelijk zien we ook reptielen en zoogdieren, waaronder zelfs de reuze rivierotter. Het meer is o.a. het territorium van een otterfamilie die regelmatig wordt gespot.

Otter in the Amazon rainforestDag 4 Cocococha Merentocht – avond boottocht opzoek naar kaaimannen
Na het ontbijt maken we een mooie en interessante wandeling van ongeveer twee en een half uur richting het mooie Cocococha Meer. Onderweg zullen we door verschillende gebieden komen die typisch zijn voor de biodiversiteit van het Madre Dios natuurreservaat, waaronder bijv. plantages van rubberbomen en Braziliaanse noten.
Het Cocococha Meer ligt diep in het nationale Tambopata Reservaat en heeft een oppervlakte van ongeveer 60 ha. Het meer wordt omringd door moerassen, laaglanden en heuvels en er wonen geen mensen in de buurt, waardoor er een zeer rijke flora en fauna is ontstaan. Het Cocococha Meer en omgeving vormen het leefgebied van verschillende beschermde diersoorten, waaronder ara’s, Zwarte Kaaimannen en zelf een familie van Reuzen Otters
Voor een late lunch gaan we terug naar de Inotawa Lodge en na de lunch maken we een korte wandeling ‘opzoek’ naar grote oude bomen, terwijl onze gids uitlegd waar deze bomen voor gebruikt kunnen worden.
Sunset over the Tambopata River in the Amazon RainforestAls de zon onder is stappen we in de boot, om op het water van het nachtleven in het Amazone oerwoud te genieten. Als het weer helder is kun je duidelijk, zonder ‘lichtvervuiling’ de verschillende sterrenbeelden van het zuidelijk halfrond zien. Soms is het mogelijk om in de verte de donkere wolken en lichtflitsen van een tropische storm te zien. We zullen ook sterke zaklampen meenemen, waarmee we de oevers af kunnen speuren opzoek naar kaaimannen, vleermuizen, nachtzwaluwen, capybaras en misschien zelfs wel een katachtige…
Na deze avontuurlijke tour kunnen we genieten van een laat diner in de lodge.

Spider monkey in Tambopata Amazon ReserveDag 5: Inotawa Amazone Lodge – Puerto Maldonado
Na een vroeg ontbijt keren we terug naar ons Inotawa kantoortje in Puerto Maldonado en vervolgens naar het vliegveld. Uw gids zal met u meereizen tot aan het vliegveld waar hij u helpt bij het inchecken voor uw vlucht terug naar Cusco of Lima.

Veranderingen in het tourschema:
De omschrijvingen van onze tours door het Amazone regenwoud geven een goed overzicht van de geplande dagindeling. Onverwachtte en onvoorspelbare lokale omstandigheden (bijvoorbeeld het weer, maar ook lokale landverschuivingen of stakingen) kunnen er echter voor zorgen dat de tour ter plaatse aangepast moet worden. Onze lokale touroperator zal dit ten alle tijde naar beste inzicht, met het oog op jouw veiligheid en met zo min mogelijk aanpassingen ten opzichte van het originele reisschema proberen op te lossen.

Inclusief in deze Amazone Tour:
– 4x Ontbijt, 4x lunch, 4x diner, infusions, koffie, thee, melk en fruit uit het seizoen
– Transfers: Puerto Maldonado – Vliegveld – Busstation – hotel en omgekeerd
– Vervoer gedurende de tour
– Overnachtingen in twee-persoons/ drie-persoons kamers met prive badkamer (meerprijs voor een één-persoons kamer)
– Eén overnachting in 2 persoons tenten
– Inclusief gebruik van kampeer uitrusting
– Een Engels sprekende gids gedurende alle excursies
– Een (extra) lokale gids bij het bezoeken van de lokale gemeenschappen

Exclusief:
– Transport naar en van Puerto Maldonado
– 10 + 10 + 10 + 50 Soles (ongeveer 30 US$ in de lokale munteenheid) aan entree gelden die ter plaatse betaald moeten worden
– Excl. gebruik van slaapzak
– Zaken die niet in de reisomschrijving worden genoemd
– Alcohol, frisdranken en andere persoonlijke uitgaven
– Fooien
– (internationale) bank transactie kosten

Aanbevolen om mee de Amazone in te nemen:
– Eventuele andere benodigde inentingen. Vraag ook je huisarts/ tropendoker (Niet de GGD) om advies
– Lichte, gemakkelijke, snel droogende kleding, geschikt voor een tropisch, vochtig klimaat, inclusief lange broekspijpen en mouwen tegen de muggen
– Een middel grote rugzak of handige sporttas, let op voor vervoer naar en van de lodge kun je maar 1 tas meenemen. Je handbagage moet dan dus in de grote tas passen…
– 3 tot 4 paar sokken die je over je broekspijpen kunt trekken
– Zwemkleding
– Pet of hoed
– Comfortabele dichte (wandel) schoenen (plus slippers, of sandalen)
– Een warme trui/fleece/ jas voor in de avond (na een regenbui)
– Bescherming tegen de zon en insecten (deet)
– Een waterdichte zak/ tas ter bescherming van je elektrische apparatuur
– Hoofdlampje of zaklamp
– Verrekijker
– Toilettas
– Een waterfles/ bidon van min 1 tot anderhalve liter
– Wij hebben laarsen te leen, maar als je erg grote voeten hebt (44+) dan raden we je aan om een paar mee te nemen
– Kleingeld in Soles (eventueel voor tips en ’t kopen van souvenirs)
– Je paspoort + een (digitale) kopie

Let op: in de Inotawa Lodge zijn laarsen aanwezig, maar het is moeilijk om in Peru laarsen te krijgen die groter zijn dan maat 44. Mocht je grote laarsen nodig hebben, laat ons dan even van te voren weten en we zullen kijken wat we kunnen doen.