Tambopata Research Center Amazone Tour - Vanaf $1125 pp

Tambopata Research Center Amazon Peru

Korte reisbeschrijving:
Dag 1: Puerto Maldonado – Tambopata – haven – Refugio Amazonas (lodge)
Dag 2: Uitkijktoren – Tambopata Reseach Center (Tambopata Onderzoekscentrum)
Dag 3: Macaw Clay Lick (mineraal rijke kleiwand)
Dag 4: Tambopata Research Center – Macaw Clay Lick – korte wandelingen
Dag 5: Ontbijt in de lodge en terugreis naar Puerto Maldonado

Let op: We raden aan om je terugvlucht voor laat in de middag te boeken, min. na 13:00u.

Tambopata Research Center Amazone Tour – Vanaf $1125 p.p.

Macaws at TRC Lodge Peru tourTijdens deze exclusieve Tambopata Research Center Amazone Tour overnacht je in de diepst gelegen Eco lodge in het Tambopata Reservaat!
Het Tambopata Research Center (Tambopata Onderzoekscentrum), ook wel de TRC Lodge genoemd, staat vooral bekend om zijn voortdurende onderzoek naar het leven van de ara’s in het Amazone oerwoud.
De TRC Lodge verzorgt dan ook ook speciale tour opties voor o.a. (beginnende) onderzoekers en vogelspotters.
De gidsen op deze tour door het Amazone regenwoud zijn zeer ervaren onderzoekers, die goed Engels spreken en verbonden zijn aan hetTambopata onderzoeks centrum. Gedurende de excursies werken we vooral met kleine groepen van gem. 6 personen per gids. Als je dit al bij de boeking aangeeft is het ook mogelijk een prive gids (eventueel in een andere taal) te boeken. Opties en extra kosten op aanvraag.

Uitgebreidde beschrijving van deze Amazone tour:

Tambopata Research Center Amazon Peru tourDag 1: Puerto Maldonado – Tambopata – haven – Refugio Amazonas (lodge)
13:00u -> Let op: Er is slechts 1 standaard vertrektijd (gebaseerd op de vliegtijden) vanaf het vliegveld van Puerto Maldonado naar ons kantoor en dit is om 13:00u ’s middags.
Na aankomst op het vliegveld brengen we je in ongeveer 10 minuten naar ons kantoortje, gelegen in een prachtige tropische tuin. Na aankomst krijg je een eerste briefing over onze speciale tour en zullen we je vragen (en uitleggen) om alleen het hoognodige in te pakken voor de komende dagen. Dit helpt om de boten lichter en beter wentbaar te houden. Wat je niet nodig hebt kun je achterlaten in onze opslag en/of kluis.
Vanuit Puerto Maldonado rijden we ongeveer 20 km verder naar de haven van Tambopata, gelegen in de inheemse Infierno gemeenschap.
Hier stappen we op de boot naar de Refugio Amazonas lodge, op ongeveer 2.5 uur varen. We varen het leefgebied van de Infierno gemeenschap uit, voorbij de controlepost van het Nationale Tambopata Reservaat en in de zogenaamde “buffer zone” van 1.3 miljoen hectare. Onderweg hebben we een lunchbox inclusief.
Bij aankomst in de lodge zal de manager ons welkom heten en krijgen we een speciale briefing over de lodge, de omgeving en het programma voor vanavond en morgen.
Na diner kun je deelnemen aan een avondexcursie opzoek naar kaaimannen. We zullen stilletjes over de rivier roeien en met onze zaklampen over het water schijnen, tot het licht in de ogen van een kaaiman reflects en deze als gloeiende kooltjes in de donkere nacht oplichten.
We slapen vannacht in Refugio Amazonas.

Toucan in Tambopata Amazon ReserveDag 2: Ara en Otter spotting – Tambopata Reseach Center
Voor dag en dauw vertrekken we richting een speciale uitkijktoren op ongveer een half uurtje lopen van de lodge. Vanaf deze 25 meter hoge toren, die ook nog eens op een heuvel gebouwd is, hebben we een goed overzicht op het omringende regenwoud en de natuur die langzaam, maar luidruchtig om ons heen ontwaakt. Er is o.a. een goede kans op het zien van papagaaien, tucans, roofvogels en zelfs groepen fel gekleurde rood-blauwe ara’s die over het donkergroene bladerdek scheren!
Na het ontbijt bezoeken we een prachtig Oxbow Meer en varen we per kano of catamaran langs de oevers om de bijzondere flora en fauna te bewonderen. Dieren die regelmatig gespot worden zijn o.a. velen verschillende watervogels, de hoatzin, kaaimannen, horned screamers en soms zelfs ara’s.
We vervolgen onze ontdekkingstocht langs een prachtige route over verschillende rivieren tot we bij een punt komen waar de Malinowski Rivier kruizen. Vanaf hier laten we de beschaving achter ons en varen tot diep in het mysterieuze oerwoud van de Amazone. Hier, in het hart van het meer dan 700.000 hectare, onbewoonde Tambopata Amazone Reservaat, ligt ons speciale onderzoekscentrum, het Tambopata Reseach Center (TRC).
Hoe dieper we het oerwoud in varen, hoe minder schuw de dieren zijn en hoe groter de kans dat we verschillende oerwoudbewoners van dichtbij kunnen zien. Enkele van deze bewoners zijn o.a. ganzen, kaaimannen, ara’s, capybara’s en andere grote zoogdieren die water komen drinken en of zonnen aan de rivier oevers. Onderweg zoeken we een mooie plek om te picknicken en te lunchen.
Otter at the TRC Amazon Eco LodgeNa in totaal zo’n 4 en een half uur gevaren te hebben komen we aan bij de lodge en krijgen we een korte uitleg over het onderzoekscentrum, de lodge en de omgeving.
Halverwege de middag maken we een mooie wandeling van ongeveer 5 km langs, golvende en ruige paden die regelmatig een goed uitzicht bieden over de kronkelende Tambopata rivier, die zich tot ver in het oerwoud uitstrekt.
De vegetatie onderweg bestaat voor een deel uit oude bamboe bossen, die een geliefd onderkomen voor de grote brulapen en het kleine Dusky Titi aapje vormen.
Na het avondeten kun je een lezing bijwonen over het speciale ara project van TRC. Enkele van de aanwezige onderzoekers zullen ons uitgebreid uitleggen over de leefgewoontes, eetgewoontes, parings rituelen, biologie, de grootte van de aanwezige populatie en de bedreigingen voor de ara’s. Ook zullen ze ons meer uitleggen over de zogenaamde “Clay Lick”. Dit is een grote natuurlijke aarden/ klei wall vol met mineralen die een aantrekkelijke voedingsbron voor velen parkieten, papagaaien, maar vooral ook ara’s vormt.
We slapen vanavond in de lodge van het Tambopata Reseach Center.

Tambopata Research Center tour macaw clay lickDag 3: Macaw Clay Lick (mineraal rijke kleiwand vol met kleurrijke ara’s)
’s Morgens vroeg, nog voor de zon op komt, bezoeken we de bekende TRC Macaw Clay Lick bijna elke ochtend (afhankelijk van het weer) bezoeken velen tientallen grote ara’s en velen honderden papagaaien en parkieten deze uitgestrekte mineraalrijke kleiwand. Al deze vogels samen vormen een schitterende, bonte kleurenpracht! Onder de bezoekers bevinden zich o.a. de groen gevleugelde Scarlet ara’s en de blauw/ geel gevleugelde ara’s. Deze Clay Lick is zo bijzonder dat National Geographic er zelfs een artikel over geschreven heeft.
Na een stevig ontbijt lopen we langs een 5 km lang pad dat ook wel het Floodplain Pad wordt genoemd. Dit pad loopt kriskras door het leefgebied van o.a. de bruine cappucijn aap, het doodshoofd aapje, de slingeraap, wilde varkens en meer. Het is een typische regenwoud omgeving, met reusachtige woudreuzen, varens, kreken en meertjes. Spider monkey Tambopata Research Center ’s Middags bezoeken we een klein meertje met een drijvend platform in het midden. Dit platform vormd een goede plek om verschillende (watervogels) te observeren, waaronder de Muscovy eend, sunbittern, hoatzin, spechten, ‘pendula vogels’, vliegvangers, parkieten enz..
In de avond kun je weer deelnemen aan een bijzondere avondwandeling door het mysterieuze oerwoud. Er leven vele (zoog)dieren, waaronder gordeldieren, miereneters, ocelotten, puma’s en zelfs jaguars, in de omgeving van het TRC en er is altijd een kans om deze in het donker tegen te komen, maar je hebt hier wel een beetje geluk bij nodig. Wel zeker is dat je verschillende bijzonder gevormde en kleurrijke insecten, kikkers en andere reptielen zult gaan zien.

Macaws resting in Amazon RainforestDag 4: Tambopata Research Center – Macaw Clay Lick – korte wandelingen
Ook deze ochtend vertrekken we voor dag en dauw richting de Clay Lick om het kleurrijke ochtend concert van de honderden vogels mee te maken.
Na het ontbijt maken we een wandeling langs het Terra Firma Pad. Dit pad gaat door een heuvelachtige omgeving met een heel ander soort vegetatie. Hier groeien vooral kleinere en dunnere bomen, die het leefgebeid van de Saddleback leeuwenaapjes vormen. Verderop komen we langs de randen van een moerrasgebied, waar wel opzoek gaan naar de sporen van de tapir en misschien zelfs wel een tapir tegenkomen!
Otter in Tambopata Amazon Reserve
A Na de lunch volgen we een pad genaamd “Palm Swamp Trail”. De aguaje palmen langs dit pad groeien in de overblijfselen van een Oxbow meer en voorzien het hele jaar door vele verschillende dieren van fruit/ voedsel. Deze palmen behoren tot een van de belangrijkste voedselbronnen van het regenwoud. De vraag naar haar vruchten en de speciale samenstelling van de vruchtbare bodem, die zeer geschikt is om rijst op te groeien, vormen helaas ook een serieuze bedreiging voor deze en vergelijkbare natuurgebieden in het regenwoud…

Canoe from Tambopata Research CenterDag 5: Ontbijt in de lodge en terugreis naar Puerto Maldonado
Om 7:30 am beginnen we aan onze terugtocht door het indrukwekkende Amazone woud, langs verschillende rivieren, tot we aankomen bij de haven van Tambopata.
Vanuit Tambopata rijden we terug naar ons kantoor in Puerto Maldonado.
De mensen die vandaag terug vliegen worden vanuit Puerto Maldonado naar het vliegveld gebracht.
Belangrijke info met betrekking op het boeken van vluchten naar en vanuit Puerto Maldonado:
We raden sterk aan om een vlucht te boeken die voor de middag aankomt en op de laatste dag tenminste na 13:00h vertrekt. Onze check-in tijd is voor alle gasten tussen 13:00 en 20:00 u en onze check-out tijd is vanaf zonsopkomst tot 8:00 am.

Extra informatie over de boten die we gedurende deze tour gebruiken: Al onze boten zijn stabiele kano’s van zo’n 7 m lang en met een 4 cilinder, ecologisch vriendelijke, 60 pk buitenboordmotor, met een lage emissie.

Let op: Gedurende deze tour is het bij verschillende transfers nodig om om je bagage over relatief grote afstanden te dragen over onverharde wegen, paden en soms zelfs smalle paadjes. We raden je daarom sterk aan om niet teveel bagage mee te namen (max. 15 kg) en deze bagage te vervoeren in rugzakken/ gemakkelijk te dragen tassen.
Als je teveel bagage hebt, dan kun je dit zonder problemen in ons kantoor in Puerto Maldonado achterlaten. Indien gewensd zorgen wij ervoor dat deze bagage op de laatste dag weer op het vliegveld op je staat te wachten.

Veranderingen in het reisschema:
De omschrijvingen van onze tours door het Amazone regenwoud geven een goed overzicht van de geplande dagindeling. Onverwachtte en onvoorspelbare lokale omstandigheden (bijvoorbeeld het weer, maar ook lokale landverschuivingen of stakingen) kunnen er echter voor zorgen dat de tour ter plaatse aangepast moet worden. Onze lokale touroperator zal dit ten alle tijde naar beste inzicht, met het oog op jouw veiligheid en met zo min mogelijk aanpassingen ten opzichte van het originele reisschema proberen op te lossen.

Inclusief in deze Amazone Tour:
– Alle overnachtingen zoals in het reisschema omschreven, op basis 2 personen per kamer
– Alle transport over land en water gedurende de tour
– Dag-tours en excursies zoals omschreven, onder begeleiding van een Engels sprekende gids.
– Ontbijt, lunch en diner gedurende de tour, behalve in Puerto Maldonado

Exclusief:
– Transport naar en van Puerto Maldonado. Dit kan o.a. per binnelandse vlucht, internationale vlucht en/of per comfortabele nachtbus van Cusco naar Puerto Maldonado (tussen de 42 en 55 US$ p.p. voor een rit van 8.5 uur)
– Entree geld voor het extra beschermde gedeelte van het Tambopata Reservaat, 75 US$ p.p. (een deel van dit geld wordt ook gebruikt ter ondersteuning van het ara-project)
– Extra overnachtingen (bijv. door vertragingen van vluchten)
– Alcohol, frisdranken, snacks en andere persoonlijke uitgave
– Een verplichtte reisverzekering
– Wasservice, bellen, radio berichten, enz.
– fooien

Aanbevolen om mee te nemen naar de Amazone:
– Eventuele benodigde vaccinaties. Een Gele Koorts vaccinatie is aan te raden, maar vraag ook je huisarts/ tropendoker (Niet de GGD) om advies
– Lichte, gemakkelijke, snel droogende kleding, geschikt voor een tropisch, vochtig klimaat, inclusief lange broekspijpen en mouwen tegen de muggen
– Een grote rugzak of handige sporttas (geen harde koffers)
– Een dagrugzak
– 4 tot 6 paar sokken die je over je broekspijpen kunt trekken
– Zwemkleding
– Pet of hoed
– Comfortabele dichte (wandel) schoenen (plus slippers, of sandalen)
– Een warme trui/fleece/ jas voor in de avond (na een regenbui)
– Bescherming tegen de zon en insecten (deet)
– Een waterdichte zak/ tas ter bescherming van je elektrische apparatuur
– Hoofdlampje of zaklamp
– Verrekijker
– Toilettas
– Een waterfles/ bidon van min 1 tot anderhalve liter
– Wij hebben laarsen te leen, maar als je erg grote voeten hebt (44+) dan raden we je aan om een paar mee te nemen
– Kleingeld (eventueel voor tips en ’t kopen van souvenirs)
– Je paspoort + een kopie

Belangrijk: Gedurende deze tour is het bij verschillende transfers nodig om om je bagage over relatief grote afstanden te dragen over onverharde wegen, paden en soms zelfs smalle paadjes. We raden je daarom sterk aan om niet teveel bagage mee te namen (max. 15 kg) en deze bagage te vervoeren in rugzakken/ gemakkelijk te dragen tassen.
Als je teveel bagage hebt, dan kun je dit zonder problemen in ons kantoor in Puerto Maldonado achterlaten. Indien gewensd zorgen wij ervoor dat deze bagage op de laatste dag weer op het vliegveld op je staat te wachten.

Extra info met betrekking op het boeken van vluchten naar en vanuit Puerto Maldonado:
We raden sterk aan om een vlucht te boeken die voor de middag aankomt en op de laatste dag tenminste na 13:00h vertrekt. Onze check-in tijd is voor alle gasten tussen 13:00 en 20:00u en onze check-out tijd is vanaf zonsopkomst tot 8:00 am.