Manu Amazone Reserved Zone Tour 9d - Vanaf $1650 pp

Cock of the Rock in Manu

Short tour itinerary:
Dag 1: Cusco – Nevelwoud
Dag 2: Nevelwoud – Pantiacolla Lodge
Dag 3: De Pantiacolla bergen
Dag 4: Pantiacolla Lodge – warm water baden
Dag 5 & 6: Het Salvador Meer en het Otorongo meer
Dag 7: Salvador Meer – Macaw Clay Lick (mineral rijke kleiwand)
Dag 8: Macaw Clay Lick
Dag 9: Blanquillo – Boca Colorado – Cusco

Deze 9 daagse tour heeft vaste vertrekdagen, namelijk elke woensdag per prive bus vanuit Cusco richting Paucartambo en uiteindelijk via Kosñipata en per boat het Manu Biosfeer Reservaat in. De tour verlaat het reservaat via Mazuco.

Optioneel kun je deze tour ook in 7 dagen doen. In deze optie gaat je reisschema direct van dag 1 naar dag 4 van de normale 9 daagse tour en verlies je de activiteiten van dag 2 en 3. Deze tour vertrekt elke vrijdag vanuit Cusco en is ongeveer 120 US$ p.p. goedkoper.

Manu Amazone Reserved Zone Tour 9d –
Vanaf $1650 p.p.

Jaguar in Manu Amazon Reserve PeruLet op: In tegenstelling to vele goedkope en kortere Manu Tours, gaat deze Manu Amazone Reserved Zone tour wel echt diep het Manu Reservaat in!
Het Amazone reservaat van Manu biedt bescherming aan verschillende soorten ecologische zones, varierend in regenwoud op een hoogte van 150 m in het zuid westen, nevelwoud in de Peruaanse Yungas op hoogtes rond de 2000 m en natte Andes “puna” begroeing tot zelfs 4200 m boven zeeniveau.
Vanwege deze grote geografische hoogteverschillen binnen het reservaat, omvat het Manu Biosphere reservaat een van de grootste variaties in flora en fauna ter wereld. Er zijn in Manu o.a. al meer dan 15.000 plantensoorten ontdekt en op slechts 1 vierkante hectare kan het voorkomen dat er wel 250 verschillende boomsoorten groeien.
Het Manu Reservaat is ook een populaire bestemming voor vogelspotters van over de hele wereld en er zijn al meer dan 1000 verschillende vogelsoorten geregistreerd! Dit is meer dan het aantal vogelsoorten verspreid over de Verenigde Staten en Canada samen…
Er wordt ook wel beweerd dat Manu de hoogste dichtheid van gewerfelde landdieren ten opzichte van elk ander tropisch regenwoud in Latijns Amerikaans heeft.

Dag 0:
Alle laatste vertrek details worden uiterlijk een week voor vertrek van de tour per e-mail naar jullie toegestuurd. Op afspraak is het eventueel ook mogelijk om van te voren ons Pantiacolla kantoor in Cusco te bezoeken. Meer info onderaan de offerte.

Uitgebreidde beschrijving van deze Amazone tour:

Wooler monkey in PeruDag 1: Cusco – Nevelwoud – Posada San Pedro (1600 m)
Vandaag worden jullie al vroeg bij jullie hotel opgehaald en rijden we vanuit Cusco in ongeveer 8 uur over de Andes richting de Amazone van Manu. Onderweg stoppen we in het pittoreske koloniale dorpje Paucartambo waar we kunnen ontbijten.
Vervolgens stoppen we op het hoogste punt van Manu, 3.530 meter. Vanaf hier dalen we af naar het nevelwoud. In deze groene en luchtvochtige omgeving maken we onze eerse lange wandeling. Onderweg zijn er vele vogelsoorten te zien, waaronder de paradijstangara, de parasolvogel en de quetzal. Onder de vlinders zitten “geeltjes” en skippers. Het nevelwoud heeft drie apesoorten: de wolaap en de twee capucijnapesoorten van Manu. Er zijn vele andere zoogdiersoorten, zoals de opossums, herten en zelfs de jaguar, maar deze zijn moeilijker te vinden. We eindigen de wandeling bij de baltslek van het rotshaantje om de bizarre zang- en dansvoorstelling van de mannetjesvogels bekijken.
`s Avonds slapen we in de rustieke Posada San Pedro lodge op een hoogte van ongveer 1600 m.
Posada San Pedro is een eenvoudige ecolodge met twee- en drie- persoons privé kamers met comfortabele bedden met klamboes. De douches, toiletten en de eetzaal worden gedeeld. Er zijn ook warme douches.

Pantiacolla Lodge in Manu PeruDag 2: Nevelwoud – Cocha Machuhuasi – Pantiacolla Lodge
Vandaag vervolgen we onze reis met de bus naar het tropisch laaglandregenwoud. In het dorpje Atalaya (650 meter hoogte) stappen we aan boord van een gemotoriseerde kano. Na ongeveer een half uur, komen we bij één van de weinige meren van de Alto Madre de Dios rivier, Cocha Machuhuasi. Het is maar een klein meer, maar er zitten Kaaimannen, de Hoatzin, met zijn prehistorische uiterlijk, en vele andere bijzondere vogels. Met kleine balsavlotten en “tangana” palen gaan we het meer rond. Daarna gaan we verder met de gemotorizeerde kano, de turbulente Alto Madre de Dios rivier af. Vanaf de boot hebben we prachtig uitzicht op de uitlopers van het Andesgebergte. Na zo’n twee uur varen komen we bij de eenvoudige maar comfortabele Pantiacolla Lodge, waar we drie nachten blijven. Het bos rondom Pantiacolla Lodge is speciaal: hier ontmoeten de Andes en het tropische laaglandregenwoud elkaar. Er zijn vogels, insecten en planten uit beide zones. Pantiacolla Lodge Manu Amazone PeruDe eerste wandeling is een route door het laagland, op zo´n 350 meter. Later maken we een avondwandeling; met zaklampen gaan we op zoek naar insecten, slangen en de unieke nachtaap of ´douricouli´.
De Pantiacolla Lodge is een mooie eco-lodge met twee persoonkamers. Alle bedden zijn uitgerust met
klamboes. De kamers hebben gedeelde badkamers en toiletten. De lodge wordt omgeven door een uitgebreid netwerk aan wandelpaden, die je meenemen op reis door 8 verschillende habitats.

Macaw clay lick in ManuDag 3: Papagaaien Klei-lik – Monk Saki Trail
´s Ochtends vroeg, rond dezelfde tijd dat de brulapen met hun ochtend-brul-ritueel beginnen, gaan we per boot naar een nabij gelegen papegaaienlik: hier kan je minstens zeven papegaaiensoorten zien, waaronder de blauwkop en geel-gekroonde papaegaaien, de witoogparkiet, en de uiterst zeldzame ara-met-het-blauwe-voorhoofd. Het spektakel van deze vogels is indrukwekkend om te zien en om te horen! Daarna bewandelen we de paden van de lodge op zoek naar de meer dan 600 soorten van de beroemde vogellijst van Pantiacolla. Hieronder zitten onder andere de trompetvogel, de guan en de uiterst zeldzame zwarte tinnamou. Er zijn ook acht apesoorten te vinden, waaronde het titi-aapje en de ongrijpbare saki-aap. Verder zijn er andere zoogdieren zoals de peccaries (soort wilde zwijnen), herten, ocelot (kleine katachtige), eekhoorns, en vleermuizen. Op de schaduwrijke paden kan je de glasvleugelvlinders vinden, en de Callicores en Panaceas-vlinders op de open plekken in het bos. Met wat geluk komen we ook de beroemde Morpho-vlinder tegen, met zijn briljant weerspiegelende blauwe vluegels. s’Avonds bezoeken we Ranachocha, het Kikkermeer, om boomkikkers, giftige pijlpuntkikkers en anderen te zoeken. We overnachten in Pantiacolla Lodge.

Canoe in Manu Tour PeruDag 4: Pantiacolla Lodge – Hot springs
In de ochtend maken we korte wandelingen over de paden rond de lodge. Er is een goede kans om verschillende apen, misschien coatis of zelfs een jagende tayra in de bomen te spotten! Als jullie de afgelopen dagen goed opgelet hebben, kunnen we ondertussen al een aantal verschillende boomsoorten onderscheiden, zoals de enorme kapokboom (Ceiba) of de capirona (naaktboom) en verschillende palmsoorten. Na het middageten gaan we met de boot naar de warmwaterbronnen van Shintuya voor een heerlijk ontspanned mineraalbad. We overnachten in Pantiacolla Lodge.

Otters in Manu Reserved ZoneDag 5 & 6: Salvador Meer en Otorongo Meer
Bij het aanbreken van de derde ochtend, gaan we verder de rivier af om daarna de Manurivier op te varen, naar het hart van de Gereserveerde Zone. Dit is de beste plek om de riviervogels te observeren: zoals de schaarbek, de koereiger, de geelbekstern, en de exquisite roze lepelaar. Op de stranden liggen ook de witte en zwarte kaaimannen en soms ook de grotere zoogdieren, zoals de capybara (groot knaagdier), of peccaries (wilde zwijnen) of zelfs een puma of tapir. In de namiddag bereiken we de kampeerhutten van Pantiacolla, waar we de komende twee nachten zullen doorbrengen. Overdag wandelen we door ongestoord regenwoud, waar de grootste bomen de meeste indruk maken: zoals de shihuahuaca, de caoba, paranoot, en de rubberboom. We verkennen ook één van de mooiste meren van Manu, het Salvadormeer, op een drijvend platform. Al peddelend, zien we meer vogelsoorten, zoals de agamireiger, roodkopkardinaal, de amazone-ijsvogel, de cacieken enz. De grote slingerapen liggen graag te luieren in de bomen rondom het meer, en met geluk zien we, vanaf de eerste rij, een dag in het leven van een familie reuzeotters. Er zijn nog andere paden in de buurt van een ander meer, het Otorongomeer. Dit meer heeft een 20-meter hoge observatietoren, met uitzicht over het hele meer. Het Otorongomeer heeft mineraalrijk water en daardoor een dichte bedekking van drijvende planten – en de jacanavogel om erop te lopen. ´s Nachts verkennen we het regenwoud bij het licht van zaklantaars of gaan we terug naar het meer om kaaimannen te zoeken in het maanlicht.
De Yine Lodge hebben we het afgelopen jaar volledig in handen gegeven aan de lokale Yine Gemeenschap. Helaas werkt hun administratie/ reserveringssysteem nu (nog) niet zo goed, waardoor we vorig jaar enkele klanten hadden die bij een al volle lodge aankwamen… Om dit te voorkomen werken we dit jaar met onze eigen Sachavaca Eco Lodge. Deze lodge bestaat uit kleine, rustieke kampeerhutten op palen, die gebouwd zijn volgens de regels en eisen van de park autoriteiten. Elke hut heeft twee eigen bedden met muskietennetten, maar de wc´s, douchjes en kleine eetzaal moeten met andere gasten gedeeld worden.

Giant anteter in ManuDag 7: Salvadormeer en Ara Klei-lik – Tambo Blanquillo
Met het eerste daglicht varen we de Manurivier af, wat ons een uitstekende kans geeft de grotere en zeldzamere diersoorten te zien. Het kan een 5-meter lange zwarte kaaiman zijn, of een tapir of een reuzemiereneter of een luiaard die de rivier overzwemt. Of zelfs de grootste en meest luisterrijke katachtige uit de Nieuwe Wereld, de jaguar. Als we weer bij de Alto Madre de Diosrivier uitkomen, gaan we, in plaats van deze weer op te varen, verder de Madre de Diosrivier af. Als we vlakbij de kleimuur voor ara´s zijn, stoppen we bij de jungle lodge Tambo Blanquillo, om ons te installeren voor de overnachting. Maar voor die tijd beklimmen we nog een 42 meter hoge observatietoren met uitzicht over de glansrijke boomkruinen van het regenwoud.
Overnachting in de eenvoudige kamers van de Tambo Blanquillo Lodge, vlakbij de zoutlik voor ara´s. De tambo is een lang platform, opgedeeld met houten schotten, tot kamers voor twee personen. Hier zijn ook gedeelde douches en toiletten en een eetzaal.
Optioneel kun je ook 80 US$ p.p., per nacht extra bijbetalen om hier in een privé huisje met queen size bed te slapen.

Macaws in Manu AmazonDag 8: Tambo Blanquillo – Ara Klei-lik-klif
Nog vóór het eerste daglicht varen we al naar de klei-klif waar honderden parkieten, papegaaien en ara´s bij elkaar komen in het meest luidruchtige en kleurijke spektakel van de Amazone. Het is voor iedere reiziger een feest voor de ogen om deze bijzondere plek te kunnen bezoeken en een must voor vogelspotters! Onder de aanwezige vogels zitten o.a. de tui- en de blauwgvleugelparkiet, de rood-groene ara, de scharlaken ara en de blauw-gele ara.
´s Middags bezoeken we een ander meer, het bijzonder Cocha Camungo Meer, waar de zeldzame dwergijsvogel en de bleekoogmerel te vinden zijn.
Overnachting in Tambo Blanquillo.

King fulture in ManuDag 9: Blanquillo-Boca Colorado-Cusco
Vroeg in de ochtend varen we verder de rivier af naar het kleine mijndorpje Boca Colorado. Hier zien we de negatieve effecten van de goudzoekers op het delicate ecologisch evenwicht van het regenwoud. Met lokaal transport rijden we naar de Inambaririvier en steken die over met een lokale boot. Aan de andere kant van de rivier staat onze bus voor de terugreis naar Cusco over de geasfalteerde Interoceanicaweg. We rijden door prachtig nevel- en dwergwoud en vlakbij Cusco hebben we nog een adembenemend uitzicht op de Ausangate, één van Peru´s hoogste besneeuwde bergtoppen. We komen vroeg in de avond aan in Cusco.

BELANGRIJKE AANDACHTSPUNTEN VOOR ALLE TOURS IN MANU:
– Manu is een regenwoud dat nog intact is gebeleven door zijn afgelegen locatie. Dit betekent wél dat er veel reizen in bus en boot bij komt kijken
– Elke groep kan bestaan uit mensen die de 5, 7 of 9 daagse tour doen.

Tree frog in ManuOptioneel: kun je een deel van deze tour dus ook in 7 dagen doen. In deze optie gaat je reisschema direct van dag 1 naar dag 4 van de normale 9 daagse tour en verlies je de activiteiten van dag 2 en 3. Deze tour vertrekt elke vrijdag vanuit Cusco en is ongeveer 120 US$ p.p. goedkoper.

Let op: Dit zijn niet de enige tours die beschikbaar zijn in het Amazone Manu Biosfeer Reservaat. Wij hebben er echter voor gekozen om deze twee langere tours eruit te picken vanwege de exclusiviteit en de goede verhouding in prijs, kwaliteit, reistijd en effectieve tijd in het natuurreservaat.

Veranderingen in het reisschema:
De omschrijvingen van onze tours door het Amazone regenwoud geven een goed overzicht van de geplande dagindeling. Onverwachtte en onvoorspelbare lokale omstandigheden (bijvoorbeeld het weer, maar ook lokale landverschuivingen of stakingen) kunnen er echter voor zorgen dat de tour ter plaatse aangepast moet worden. Onze lokale touroperator zal dit ten alle tijde naar beste inzicht, met het oog op jouw veiligheid en met zo min mogelijk aanpassingen ten opzichte van het originele reisschema proberen op te lossen.

Inclusief in deze Amazone Tour:
– Een ervaren locale gids die Spaans en Engels spreekt
– Transport van Cusco naar Atalaya in een prive bus
– Transport van Mazuco naar Cusco per prive bus
– Transport per prive boot naar en op: Atalaya -> Pantiacolla Lodge -> het Salvador Meer -> Tambo Blanquillo -> Boca Colorado
– Overnachtingen in lodges en eenvoudige (kampeer)hutten. Let op: Als je alleen boekt voor deze tour en je eigen kamer wilt, dan betaal je 40 US$ per nacht extra. Als je het niet erg vind om op indeling te slapen en je kamer met iemand van hetzelfde geslacht te delen, dan hoef je als alleen boeker niet extra bij te betalen.
– Alle maaltijden gedurende de tour (ontbijt, lunch en diner)
– Drinkwater, plus koffie, thee en/of limonade met elke maaltijd
– Een reisgids over het regenwoud van Manu “Talking About Manu”
– Het entreegeld voor een bezoek aan de “Reserved Zone”!

Exclusief:
– Alcohol en frisdranken
– Persoonlijke uitgaven
– gebruik van een verrekijker
– (Internationale) bank transactiekosten
– Fooien

Aanbevolen om mee naar de Amazone te nemen:
– Lichte, gemakkelijke, snel droogende kleding, geschikt voor een tropisch, vochtig klimaat, inclusief lange broekspijpen en mouwen tegen de muggen
– Een grote rugzak of handige sporttas (geen harde koffers)
– Een dagrugzak
– 4 tot 6 paar sokken die je over je broekspijpen kunt trekken
– Zwemkleding
– Pet of hoed
– Comfortabele dichte (wandel) schoenen (plus slippers, of sandalen)
– Een warme trui voor in de avond na een regenbui en voor in het nevelwoud
– Bescherming tegen de zon en insecten (deet)
– Een waterdichte zak/ tas ter bescherming van je elektrische apparatuur
– Hoofdlampje of zaklamp
– Verrekijker
– Toilettas
– Een waterfles/ bidon van min 1 tot anderhalve liter
– Wij hebben laarsen te leen, maar als je erg grote voeten hebt (44+) dan raden we je aan om een paar mee te nemen
– Kleingeld/ soles (eventueel voor tips en ’t kopen van souvenirs)
– Je paspoort + een kopie

Verzekering:
Het is de eigen verantwoording van onze klanten om een reisverzekering te hebben/ af te sluiten en om de contact gegevens en het polisnummer ten aller tijden bij de hand te hebben.

Belangrijk: Tussen mei en september (touristisch hoogseizoen) heeft de ervaring ons geleerd dat we altijd genoeg deelnemers vinden. In deze maanden zullen we dus ook vanaf elke reservering met min. 2 personen de tour bevestigen.
Gedurende de rest van kunnen we de tour datum slechts bevestigen bij min. 4 boekingen. Als je ons laat weten op/rond welke datum je graag zou willen vertrekken, dan maken wij extra reclame voor deze datum en houden je op de hoogte van het aantal boekingen en wanneer we de tour kunnen bevestigen. Onze excuses voor dit ongemak.

Om van de Peruaanse regering toegang te krijgen tot het beschermde gedeelte diep in het oerwoud van Manu en voor je eigen veiligheid, hebben wij samen met de parkwachters van Manu een lijstje met vragen samengesteld. Onderstaande informatie hebben wij nodig om je reservering voor deze tour te kunnen bevestigen:
1. Volledige naam
2. Nationaliteit + paspoort nummer
3. Geboortedatum
4. Geslacht
5. Dieetwensen/ voedselallergiën
6. (Fisieke) gezondheid, ziektes, allergiën, gevoellig voor, medicijn gebruik, enz.
7. Reisverzekerings gegevens (maatschappij, polisnummer, noodnummer)
8. Een persoonlijk contact die wij in geval van nood kunnen bellen
9. – Aankomst datum en naam van het hotel in Cusco
10. – Vertrek datum en volgende bestemming na Cusco (indien bekend)
11. – Je beroep