Informatie over het Amazone regenwoud in Bolivia

Hoewel elke keer dat je het Boliviaanse regenwoud bezoekt een andere en nieuwe ervaring zal zijn, willen we je met de onderstaande informatie toch graag een goede indruk geven van wat je kunt zien en tegenkomen tijdens het verkennen van dit mysterieuze oerwoud in Bolivia.

Madidi Amazone Reservaat

Hoatzin in Bolivian Amazon Rainforest tourHet Madidi Amazone Reservaat, officieel het PN (Parque Nacional) en het IMNA (Integrated Management Natural Area) werd opgericht in 1995. Madidi beslaat in totaal 18.957 km2 waarvan 12.715 km ² onder de noemer van het Nationaal Park en 6,242.5 km² wordt gecategoriseerd onder de IMNA. Madidi maakt deel uit van de internationale corridor van beschermde gebieden die zich uitstrekt van Vilcabamba (in Peru) naar Amboro (in Bolivia), waaronder het Manu Biosphere Reserve, Tambopata-Candamo Reserve, Bahuaja-Stonene National Park y Manuripi-Heide, Apolobamba. Alles bij elkaar vormt dit beschermde gebied een van de grootste en meest biologisch diverse regio’s in de wereld. 

De geregistreerde grenzen van het Madidi reservaat liggen tussen 12 ° 30 ‘en 14 ° 44’ zuiderbreedte en tussen 67 ° 30 ‘en 69 ° 51’ westerlengte. Vanaf de Heide en Tuichi rivieren in de Amazone laaglanden op 180 m hoogte, naar het met gletsjers bedekte Apolobamba gebergte op meer dan 5760 m hoogte! Binnen het Madidi Reservaat worden de verschillende ecosystemen beschermd in vier apparte natuurreservaten; Madidi National Park (Amazone regenwoud, incl. de Yungas en droge bossen.), Serere Sanctuary (regenwoud), het inheemse Pilon Lajas Biosphere Reserve (Amazone regenwoud) en het Pampas Reserve (Beni savannes). De beste manier om Madidi en de andere Amazone reservaten te bereiken is door vanuit Rurrenabaque met een kleine veerboot de Beni rivier over te steken naar San Buenaventura. 

Flora in Madidi
De uitgestrekte wildernis van Madidi’s omvat een ongeëvenaarde biodiversiteit, variërend van berg-nevelwoud tot tropische bossen, vochtige laagland bossen, droge savanne, ruige rivieren en meren.
In Madidi komen naar schatting 5000 a 6000 plantensoorten voor en de tropische Andes van Madidi is wereldwijd ook bekend als hotspot van plantaardige endemism.

Bekijk hier onze jungle tours in het Madidi Amazone Reservaat!

Wildlife in het Madidi Amazone Reservaat

Madidi Amazon tour BoliviaIn de bergen, bossen en rivieren van Madidi leven naar schatting 44% van alle zoogdiersoorten uit de nieuwe wereld en naar schatting 38% van de neotropische amfibieën in de wereld!
Het Madidi Amazon Reservaay is ook bijzonder vanwege de aanwezigheid van meer dan 1000 vogelsoorten, wat neerkomt op 11% van ’s werelds 9.000 vogelsoorten! Daarnaast is er een rijk en gevarieerd leven in het water met veel verschillende vissoorten.

De wildlifebioloog Dr Robert Wallace, wordt gecrediteerd voor het ontdekken van een onbekende titi apensoort, die alleen in het Madidi reservaat voorkomt. Het recht om de nieuwe soort een naam te geven werd geveild door middel van een overeenkomst tussen de wetenschappers, de Bolivian National Protected Area Service (Sernap) en de Stichting voor de ontwikkeling van de beschermde gebieden (FUNDESNAP). Deze gezamelijke inspanning heeft 650.000 US$ opgeleverd voor een speciaal fonds. Dit fonds genereert nu voldoende inkomsten om voor 14 parkwachters per jaar te betalen.

Opmerking: Bij een recent onderzoek in oktober 2011, uitgevoerd met de steun van National Geographic, werd ontdekt dat er nog steeds tenminste 19 verschillende jaguars in het Madidi reservaat voorkomen!

Menselijke bewoners en lodges
Binnen grenzen van het P.N. Madidi leven nog steeds enkele inheemse gemeenschappen, waaronder die van San Jose, de Uchupiamonas en de Quechua-Tacana.
De lokale bewoners die vanuit de Andes hooglanden naar hier zijn gemigreerd spreken de inheemse taal Quechua. De culturen die hun oorsprong vinden in deze regio zijn ondermeer de Tacana, de Mosete, de Tsimane en de Ese Ejja, ook zij spreken allemaal hun eigen taal. Een aantal van hen hebben hun krachten gebundeld om hun natuurlijke leefgebied te beschermen. Hun projecten zijn: aan de oostelijke grens, het TCO (Tierra Comunitaria de Origen / land voor de inheemse gemeenschap) Tacana I, aan de noordkant van het park, TCO Tacana II en aan het zuiden grenst het IMNANA (Integrated Management Natural Area National Apolobamba), TCO Lecos Apolo, TCO Lecos Larecaja en het Biosphere Reservaat plus de inheemse Pilón Lajas gebieden.

Er zijn ook enkele eco-lodges in en rond het nationale Park Madidi. De oudste en bekendste is Chalalan Ecolodge in Chalalán aan de rivier Tuichi, een succesvolle community-based onderneming die aanzienlijke economische voordelen voor inheemse gemeenschappen genereert.

Serere Sanctuary
Het Serere Sanctuary wordt beheerd door Madidi Travel. Het is een 4000 hectare groot prive-reservaat binnen het Madidi Amazone Reservaat dat zich toelegt op het genereren van inkomsten door middel van duurzaam eco-toerisme. De inkomsten word o.a. gebruikt voor het doorlopende onderhoud/ behoud van het Serere Reservaat en om nieuwe wettelijk beschermde zones te vestigen in het noorden van de Madidi Mozaïek. Het Serere reservaat werd ruim 20 jaar geleden opgericht door Rosa Maria Ruiz, die hier soms bijna letterlijk voor heeft moeten vechten…
De Serere lodge ligt op drie uur varen van Rurrenabaque.
Rosa Maria Ruiz is ook de oprichtster van Eco-Bolivia, een organisatie die in 1990 aan de basis stond van het oprichten van het Madidi National Park.
Andere lodges in het Park zijn onder andere San Miguel del Bala Eco-Lodge aan de oevers van de rivier de Beni, bereikbaar per boot 40 minuten stroom opwaards van Rurrenabaque, en de jonge Entno Ecolodge – Mashaquipe aan de rivier Tuichi dicht bij de monding met de rivier de Beni.

Het Weer in Madidi:
Het klimaat varieert van koud in de bergketens, tot warm in de laaglanden van het noorden.
De wind komt voornamelijk uit het noorden en de koude fronten uit het zuiden hebben weinig invloed op de temperatuur van de Madidi de regio’s.
Madidi is gelegen in het zuidelijk halfrond en dus het koude seizoen (herfst en winter) gaan van mei tot september en de warme seizoenen (lente en zomer) van oktober tot begin april, het is ook beschouwd als het regenseizoen. Warmste maand november, natste maand januari.
Het droge seizoen valt samen met de zuidelijke winter. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 26 graden C., maar veel hangt af van de hoogte.

Het Beni Biosphere Reservaat

Dit reservaat beslaat een geografisch gebied van 135.000 hectare. De ongelooflijke ecologische samenstelling trok de aandacht van nationale en internationale onderzoekers en milieuactivisten. Na 10 zware jaren van inspanning en met de sponsoring van de Boliviaanse Academie van Wetenschappen, werd in1986 het Beni Reservaat uiteindelijk door de MAB-UNESCO Internationale Raad erkend als een beschermd biosfeerreservaat. Het doel: de bevordering van het behoud van evenwicht tussen mens en natuur. Daarnaast zijn 30.000 hectare van het reservaat ook wettelijk erkend door de Boliviaanse staat, als onderdeel van het inheemse T’simane grondgebied.

Binnen de natuurlijke grensen van het Beni Biosphere Reservaat vallen drie biogeografische zones: de Amazone, de Chaco en de Cerrado. Studies die in het gebied bewijzen de aanwezigheid van meer dan 100 zoogdiersoorten, meer dan 500 soorten vogels en meer dan 2000 plantensoorten!
Van groot belang voor Beni is de onderlingen samenwerking tussen nationale en internationale milieu organisaties, academische instellingen en de lokale bevolking. Deze samenwerking heeft o.a. geleid tot een verrijking van de algemene kennis over de Amazone, binnen de wetenschappelijke wereld.

Na het lezen van alle informatie over het Boliviaanse Amazone regenwoud is het tijd om onze tour opties te bekijken!