Korte Machu Picchu en Amazone Reis! - Vanaf $950 pp

View over Machu Picchu mountains and Amazon

Korte reisbeschrijving:
Dag 1: Aankomst in Cusco
Dag 2: Heilige Vallei Tour, incl.: Pisac – Ollantaytambo en Aguas Calientes
Dag 3: Aguas Calientes – Machu Picchu – Ollantaytambo – Cusco.
Dag 4: Cusco – Puerto Maldonado – Amazone van Tambopata
Dag 5: La Torre Clay Lick, Tres Chimbadas Lake en lokale gemeenschap
Dag 6: La Torre, Lakes Montes Pato, Lagarto, Solitaria clay lick en nachtelijke boottocht
Dag 7: Amazone – Puerto Maldonado – Cusco/Lima

Korte Machu Picchu en Amazone Reis! – Vanaf $950 p.p.

Deze korte rondreis van 7 dagen heeft niet veel introductie nodig. Als je maar beperkte tijd hebt om te reizen, maar toch de twee meest indrukwekkende hoogtepunten van Peru, namelijk Machu Picchu en het Amazone-regenwoud wilt bezoeken, dan is deze 7-daagse korte tour perfect voor jou.

Let op: Dit is een gemiddeld comfortabele tour. Op verzoek kunnen we de tour ook luxer of juist meer basic uitvoeren.

Uitgebreidde beschrijving van deze Machu Picchu – Amazone reis:Cuzco a colonial Inca city

Dag 1: Aankomst in Cusco en vrije dag (3500 m)
Cusco was ooit de hoofdstad van het machitige Inka Rijk en misschien zelfs wel de belangrijkste stad van Zuid-Amerika. Nadat de Spanjaarden de Inka’s verslagen hadden, bouwden zij hun huizen en kerken op de funderingen van de Inka bouwwerken. Deze combinatie van bouwstijlen, de velen archeologische sites, museums, toeristische activiteiten, restaurants, enz. hebben nu van Cusco één van de belangrijkste steden van Peru gemaakt! Er is genoeg te zien om zelfs de ervaren reiziger een paar dagen bezig te houden. Je hotel ligt in het historische centrum van Cusco en vormt zo dus een goede uitvalsbasis om op jezelf de stad, de museums en de omliggende archeologische sites (incl. Sacsayhuaman en de Tempel van de Zon, Coricancha) te bekijken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het rustig aan te doen en op een van de balkons rond Plaza de Armas te genieten van een goede koffie met uitzicht op een bijzondere mix van internationale toeristen uit de hele wereld, Cusco.

Salineras salt pans Sacred Valley of Cuzco PeruDag 2: Heilige Vallei tour, incl.: Pisac – Salineras – Ollantaytambo – Aguas Calientes
’s Morgens vroeg rijdt je de vallei van Cusco uit en de vruchtbare Heilige Vallei in. Onze eerste stop is bij de ruïnes van Pisac. Deze grote archeologische site werd waarschijnlijk gebruikt voor de opslag van voedsel en de verering van “Moeder Aarde”, zeker is echter dat er mooie archeologische overblijfselen te bewonderen zijn en dat het uitzicht van hieruit over de Heilige Vallei prachtig is.
Na een bezoek aan de ruines, bezoek je het dorpje Pisac, waar je tijd hebt om rond te wandelen en opzoek te gaan naar originele souveniertjes (op zondagen is er ook een grote kleurrijke markt in de straten van Pisac).
Vanuit Pisac is het ongeveer een half uur rijden naar Urubamba, waar gelunched word in een van de bekende toeristische buffet restaurants. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een lunchpakketje mee te nemen.Ollantaytambo nca Fortress in Peru tour
Na het eten is het nog een half uurtje verder naar Ollantaytambo, een rustiek dorp en de ingang van het gelijknamige Inka ‘kasteel’. Het ‘kasteel’ van Ollantaytambo is bekend vanwege het gebruik van enkele zeer grote stenen en de vraag hoe de Inka’s deze stenen naar de top van deze steile heuvel gebracht hebben? Ook is Ollantaytambo een van de weinige plaatsen waar de Inka’s ooit een grote veldslag tegen de Spanjaarden gewonnen hebben. De gids zal je hier alles over vertellen. Afhankelijk van de vertrektijden van de trein richting Aguas Calientes (1.5u) kun je vanavond dineren in Ollantaytambo of in Aguas Calientes. We raden iedereen aan om vanavond op tijd naar bed te gaan, want voor morgen staat een bezoek aan het wereld beroemde Machu Picchu op het programma.

Llama at Machu Picchu Inca site in Peru
Dag 3: Aguas Calientes – Machu Picchu – Ollantaytambo – Cusco

Om 5:30 am vertrekken de eerste bussen van Aguas Calientes naar Machu Picchu (20 min. rijden en een stijging van 400 m). Machu Picchu is misschien wel een van de bekendste archeologische sites in de wereld, maar over de site zelf is nog steeds maar weinig bekend. De raadsels over het ontstaan, wie er woonde en zelfs de originele naam (Machu Picchu is vernoemd naar de nabij gelegen berg “Oude Berg”) zijn nog steeds gehuld in mysteries die als een ochtendnevel over de site hangen. Meer informatie: Over Machu Picchu. Je trein terug naar Ollantaytambo/ Cusco vertrekt laat in de middag, zodat je de hele ochtend (tot 12pm, nieuwe regels) over de uitgebreidde archeologische site van Machu Picchu te lopen en eventueel 1 van de 2 nabij gelegen bergen (de Huyana Picchu, of Machu Picchu Mountain) kunt beklimmen. Na het bezoek aan Machu Picchu kun je ervoor kiezen om zo’n 8 km, deels door regenwoud, terug te lopen naar Aguas Calientes. Een half uur voor vertrek van de trein moet je op het station aanwezig zijn. De trein brengt je naar Ollantaytambo, waarna je in 2 uur per bus terug naar Cusco reist.

Let op: Als je 1 van de bergen rond Machu Picchu wilt beklimmen, dan moet je dit al bij de reservering van je tour kenbaar maken, want er worden per dag maar een bepaald aantal mensen toegelaten. De entree per berg kost 15 US$ extra.

Inotawa Amazon Rainforest Lodge PeruDag 4: Cusco – Puerto Maldonado – Tambopata – Inotawa Amazone Lodge
Op een gepast tijdstip wordt je bij je hotel opgehaald en naar het vliegveld van Cusco gebracht. Na minder dan een uur vliegen (exclusief) kom je aan op het vliegveld van Puerto Maldonado. Hier staat onze gids al op je te wachten. Hij/ zij zal je meenemen naar het kantoor van onze agent op ongeveer 5 minuten rijden van het vliegveld. Hier moet je je laten zich registreren en kun je alle spullen die je niet nodig hebt tijdens de tocht in het regenwoud, veilig achterlaten. Dit een laatste gelegenheid om wat kleine inkopen te doen, mocht u bijvoorbeeld vergeten zijn om batterijen of regenkleding mee te nemen. Vervolgens rijden we in ongeveer een uur over een onverharde weg naar Puerto Nuevo, de haven gelegen op het terrein van de lokale Infierno gemeenschap. Onderweg zie je o.a. verschillende soorten vegetatie, traditionele bananen- en citrusplantages, veehouderijen en kleine kreken.
In Puerto Nuevo stappen we over op een boot voor een tocht van ongeveer 1,5 uur over de Tambopata rivier. Onderweg kunt u genieten van de vegetatie langs de oever: voornamelijk riet, Cecropias en Ficus. Met een beetje geluk zien we wat van het dierenrijk als de troepialen (oropendula’s) met hun hangende nesten, reigers, zilverreigers, toekans en prachtige papegaaien. Soms kunnen we ook zoogdieren zien, zoals capibara´s en apen, en reptielen waaronder kaaimannen en schildpadden. Tijdens deze boottocht krijg je ook een lunch geserveerd, bestaande uit een heerlijke vegetarische Arroz Chaufa verpakt in een blad van de Heliconia-plant. Ook krijg je fruit, crackers en een flesje water.
Location of Inotawa Amazon Lodge in TambopataDe INOTAWA Lodge is gelegen aan de oever van de Tambopata rivier, in de bufferzone van het Tambopata Nationaal Park en het Bahuaha Sonene Nationaal Park. Bij aankomst in de Inotawa Lodge worden we ontvangen door de lodgemanager en uw lokale gids. Zij zullen je meer informatie en tips geven om je verblijf in het regenwoud zo aangenaam mogelijk te maken. Tevens krijg je een rondleiding door de lodge en wordt je naar je kamer gebracht.

’s Middags gaan we op pad, de jungle in. We maken voor een korte wandeling om de flora en fauna in de omgeving van de lodge te observeren. Onder de bezienswaardigheden vallen o.a. immense hardhout bomen, Kapok bomen en vogels als trogons, kwartels en wilde kalkoenen. Tegen het vallen van de avond zullen we tevens, fel gekleurde kikkers en andere reptielen tegenkomen, maar ook spinnen, zoals tarantula’s en andere (zoog)dieren die bij het ondergaan van de zon ontwaken. Na het avondeten geeft onze gids een korte uitleg over wat we de komende dagen allemaal kunt verwachten.

Inotawa Amazon Lodge Tambopata PeruDag 5: La Torre Clay Lick, Tres Chimbadas Meer en een lokale boerderij
Vroeg in de morgen gaan we op pad en na een korte boottocht van ongeveer een kwartier komen we aan bij de “La Torre Clay Lick”. Hier kunnen we de luidruchtige activiteiten aanschouwen van de bontgekleurde ara´s, papegaaien, parkieten en soms zien we zelfs zoogdieren. De “La Torre Clay Lick” (Torre Klei Lik) is een lemen klif van ongeveer vier meter hoog en 20 meter breed doorspekt met mineraalrijke klei die essentieel is voor de voeding van deze dieren. Ter plekke hebben we op een afstand van ongeveer 30 meter een schuilplaats gebouwd. Hierdoor blijven we verborgen voor de dieren, maar hebben we op hetzelfde moment een onbelemmerd zicht op het kliff. We blijven ongeveer twee uur in deze schuilhut, waardoor je genoeg tijd hebt om prachtige foto’s van de vele bontgekleurde kliff bezoekers te maken. Gedurende deze periode is het van groot belang is dat je je houdt aan de regels van de gids, zoals hij die de avond ervoor heeft uitgelegd. Na terugkeer in de lodge zullen we ontbijten en na een korte pauze zetten we het programma voort en gaan we naar het Tres Chimbadas Meer. Het begin van het pad naar dit meer is gelegen op 15 minuten varen van INOTAWA. Daarna is het nog ongeveer 45 minuten wandelen, waarna we aankomen bij het diep in de jungle gelegen meer.
Otters in the Tambopata Amazon Reserve PeruOnderweg komen we langs een eco-toerisme gemeenschap dat wordt gerund door de inheemse bevolking van de Infierno gemeenschap. Zij bewaken en onderhouden het gebied, mede dankzij de inkomsten die ze genereren uit de entreegelden van de toeristen. Aan de rand van het meer gaan we aan boord van een traditionele catamaran met één roeispaan waarmee we ons op het meer voortbewegen en de route volgen die de gids aangeeft. Je zult onderweg een weelderige vegetatie zien en velen vogelsoorten, waaronder slangenhalsvogels, reigers en ijsvogels. Mogelijk zien we ook reptielen en zoogdieren, waaronder zelfs de reuze rivierotter. Het meer is o.a. het territorium van een otterfamilie die regelmatig wordt gespot. Bij terugkomst in de lodge wordt de lunch geserveerd.
In de omgeving van de lodge wordt aan traditionele landbouw gedaan. Na de lunch en een pauze gaan we op bezoek bij de lokale boerderij van Don Aurelio en zijn familie. Het is een geweldige gelegenheid om hen te zien oogsten en diverse exotische fruitsoorten (waaronder cupuazú (vergelijkbaar met cacao), arazá (een soort bes), pijuayo (palmnoten), yucca (palmlelie), en ananas) van de Amazone te proeven. Je vindt hier tevens diverse kruiden als pallilo en koriander en een uitgebreid scala aan geneeskrachtige planten, waaronder de koraalboom, caña caña en piri piri (rode peper), die traditioneel en op grote schaal, door de lokale bevolking gebruikt worden. De boerderijen hebben ook open velden voor papaya- en bananenplantages. Dit is de aangewezen plek om vogels als de tanager met zijn zilveren snavel, oreoles, toekans en verschillende soorten spechten te zien.

Squirrel monkey in Tambopata tourDag 6: De meren van La Torre, Montes, Pato en Lagarto, de Solitaria Clay Lick en een avond excursie per boot opzoek naar kaaimannen!
Na een vroeg ontbijt gaan we opweg naar het La Torre Meer en de Solitaria Clay-Lick. Dit programma word georganiseerd in samenwerking met de La Torre gemeenschap. Men gebruikt dit gebied op een traditionele manier om voor zichzelf een duurzaam leven te creëren. De afgelopen jaren wordt tevens een duurzaam inkomen gegenereerd door het gebied te onderhouden met hulp van ecotoerisme. We varen in slechts 15 minuten naar het beginpunt van onze wandeling. Bij de Rangerspost van het La Torre Park verlaten we de boot en zetten we de tocht te voet verder. Deze tocht duurt 4 tot 5 uur. We kruisen een kleine kreek en gaan verder de jungle in tot we bij de meren Montes, Pato en Lagarto aankomen. Elke stap dieper de jungle in wordt interessanter naarmate de gids meer over de omliggende, omgeving, planten en hun praktische en medische werking en bereiding vertelt. Je zult vandaag o.a. meer leren over de verschillende materialen en manieren om hutten te bouwen, het gereedschap voor handwerken en de medicinale planten die gebruikt worden om ziekten te genezen.
White Lipped Peccaries Tambopata Amazon tour PeruDe belangrijkste redenen voor de bijzondere biodiversiteit van deze omgeving is de combinatie van enerzijds de locatie in het Tambopata Nationale Park en anderzijds de geografische kenmerken van het gebied, waaronder de hoogteverschillen, meren, rivieren en zelfs mineraal rijke Clay-Licks (lemen kleiliks) waar velen vogels en zoogdieren op af komen! Ons doel van vandaag is de Solitaria Clay-Lick”, diep gelegen in het Amazone regenwoud. Het is de laatste en grootste van een aantal kleiliks komende vanuit het zuiden, waar we regelmatig navelzwijnen, spiesherten en soms zelfs tapirs kunnen spotten! Als we terugkomen bij de lodge is er gelegenheid voor een late lunch en heb je de middag vrij om te relaxen, te zwemmen en/of gebruik te maken van onze hangmatten.
`s Avond maken we een “nachtelijke boottocht”. Tijdens deze avond activiteit gaan we er op uit om het ‘nachtleven’ van de Amazone te bewonderen. Aan boord is een krachtig zoeklicht voor het geval we nachtdieren tegenkomen op de oevers en zandbanken van de Tambopata rivier. Er is een grote kans dat we deze avond kaaimannen, vleermuizen, nachtzwaluwen en zelfs capibara’s tegen kunnen komen. Mogelijk zien we zelfs een bliksemschicht aan de horizon of kunnen we de sterrenbeelden als de schorpioen en het Zuiderkruis bewonderen.

Sunset over the Tambopata River in the Amazon RainforestDag 7: Terug naar Puerto Maldonado -> Cusco/ Lima
Na een vroeg ontbijt keren we terug naar ons Inotawa kantoortje in Puerto Maldonado en vervolgens naar het vliegveld. Onze gids zal met je meereizen tot aan het vliegveld waar hij je helpt bij het inchecken voor de vlucht terug naar Cusco of Lima.

Let op: De omschrijvingen van onze reizen en tours geven een goed overzicht van de geplande dagindeling. Onverwachtte en onvoorspelbare lokale omstandigheden (bijvoorbeeld het weer, maar ook lokale landverschuivingen of stakingen) kunnen er echter voor zorgen dat de tour ter plaatse aangepast moet worden. Onze lokale touroperator zal dit ten alle tijde naar beste inzicht, met het oog op jouw veiligheid en met zo min mogelijk aanpassingen ten opzichte van het originele reisschema proberen op te lossen.

Inclusief in deze Machu Picchu – Amazone Tour:
– Privé transfers van en naar het vliegveld in Cusco
– Een privé tour naar de Heilige Vallei van Cusco, incl. bezoek aan: de Ruines van Pisac, het dorpje Pisac, Salineras, Urubamba en Ollantaytambo, Engels sprekende gids, transport en entree gelden (ter waarde van 80 soles).
– De toeristentrein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes en terug
– Toeristenbus van Aguas Calientes naar Machu Picchu (8 km) and terug (ter waarde van 25 US$)
– Entree geld van Machu Picchu (ter waarde van 152 soles)
– 3 Overnachtingen met ontbijt in hotels in Cusco en Aguas Calientes, in een twee-persoons kamer, met eigen badkamer, ontbijt en WiFi.
– Een tour van ruim 2 uur in internationaal gezeldschap over de site van Machu Picchu
– Gedeelt transport van Ollantaytambo terug naar Cuso
Inclusief in de tour in de Amazone:
– Ontbijt, lunch, diner, infusions, koffie, thee, melk en fruit uit het seizoen
– Transfers: Puerto Maldonado – Vliegveld/ Busstation – hotel en omgekeerd
– Vervoer gedurende de tour
– Overnachtingen in twee-persoons/ drie-persoons kamers met prive badkamer (meerprijs voor een èèn-persoons kamer)
– Een Engels sprekende gids gedurende alle excursies
– Een (extra) lokale gids bij het bezoeken van de lokale gemeenschappen

Exclusief:
– Vluchten
– Alles wat niet in het reisprogramma en de inclusief lijst wordt vermeld
– Dranken, Lunches en diners buiten de Amazone
– Een verplichtte reisverzekering
– Fooien voor gidsen en prive chauffeurs
– Transport naar en van Puerto Maldonado
– 10 + 10 + 30 Soles (ongeveer 20 US$ in de lokale munteenheid) aan entree gelden die ter plaatse in de Amazone betaald moeten worden
– (internationale) bank transactie kosten

Aanbevolen om mee te nemen (vooral voor de Amazone):
– Eventuele andere benodigde inentingen. Vraag ook je huisarts/ tropendoker (Niet de GGD) om advies
– Lichte, gemakkelijke, snel droogende kleding, geschikt voor een tropisch, vochtig klimaat, inclusief lange broekspijpen en mouwen tegen de muggen
– Een middel grote rugzak of handige sporttas, let op voor vervoer naar en van de lodge kun je maar 1 tas meenemen. Je handbagage moet dan dus in de grote tas passen…
– 4 tot 5 paar sokken die je over je broekspijpen kunt trekken
– Zwemkleding
– Pet of hoed
– Comfortabele dichte (wandel) schoenen (plus slippers, of sandalen)
– Een warme waterdichte jas voor de avonden in Cusco
– Een warme trui/fleece/
– Bescherming tegen de zon en insecten (deet)
– Een waterdichte zak/ tas ter bescherming van je elektrische apparatuur
– Hoofdlampje of zaklamp
– Verrekijker
– Toilettas
– Een waterfles/ bidon van min 1 tot anderhalve liter
– Wij hebben laarsen te leen, maar als je erg grote voeten hebt (44+) dan raden we je aan om een paar mee te nemen
– Kleingeld in Soles (eventueel voor tips en ’t kopen van souvenirs)
– Je paspoort + een kopie