Spectaculaire Bolivia Rondreis - Vanaf $3250 pp

Andes jungle tour Bolivia

Korte reisbeschrijving van deze Spectaculaire Bolivia rondreis:
Dag 1 – Zondag: Aankomst in La Paz
Dag 2 – Maandag: Begin van de 6 daagse mountainbike/ jungle tour, La Paz – Sorata
Dag 3 – Dinsdag: Sorata – 65 km fietstocht naar Consata
Dag 4 – Woensdag: Consata – Mapiri
Dag 5 – Donderdag: Mapiri – kamperen in de Amazone jungle
Dag 6 – Vrijdag: boottocht, wandelen en kamperen in het Madidi Amazone reservaat
Dag 7 – Zaterdag: Madidi – Rurrenabaque
Dag 8 – Deel 2: trekking door de Amazone van Madidi “Mashaquipe” hostel
Dag 9: Madidi Amazone Tour
Dag 10: Madidi Amazone Tour
Dag 11: Madidi Amazone Tour
Dag 12: Madidi Amazone Tour
Dag 13: Amazone tour “Cliff of the Parabas,”
Dag 14: Rurrenabaque – Sucre
Dag 15: Vrije dag in Sucre
Dag 16: Sucre – Potosi
Dag 17: Potosi – Cerro Rico Mijn Tour – Uyuni
Dag 18: Begin van de 3 daagse Salar de Uyuni Tour
Dag 19: Salar de Uyuni Tour
Dag 20: Laatste dag Salar tour, Laguna Colorada – Uyuni
Dag 21: Aankomst in La Paz en vrije dag
Dag 22: Einde van deze reis, maar optioneel kun je bijv. de Huayna Potosi berg (6000 m) beklimmen.

Belangrijk: Om veiligheidsredenen kan deze rondreis alleen gedurende het droge seizoen, tussen april en december worden worden uitgevoerd.

Spectaculaire Bolivia Rondreis – Vanaf $3250 p.p.

Deze avontuurlijke rondreis door Bolivia begint in de ruige Andesgebergte rond Sorata. Op een hoogte van rond de 4500 m en omringt door besneeuwde bergtoppen stap je op je mountainbike en begin je aan een spectaculaire afdaling!
Over lokale en onverharde wegen met prachtige uitzichten, fiets je van de Andes naar het Amazone Regenwoud. Hier neem je deel aan verschillende boottochten en wandelingen door de bijzondere natuur van het regenwoud en het Madidi Amazone Reservaat.
Vanuit het oerwoud vlieg je naar de koloniale hoofdstad Sucre en bring je een bezoek aan de historische mijnen van Cerro Rico in Potosi, ooit 1 van de 3 rijkste steden ter wereld.
Deze rondreis door Bolivia wordt afgesloten met een avontuurlijke tour door het surrealistische landschap van de Salar de Uyuni, een natuurgebied dat moeilijk in woorden te omschrijven is…

Flamingos on Spectacular Bolivia TourBelangrijk:
De prijs van deze bijzondere rondreis is o.a. gebaseerd op deelname van min. 6 personen gedurende de 6 daagse “Ride and River Tour” van Sorate naar Rurrenabaque.
Wanneer er slechts 2 deelnemers zijn kost deze rondreis … US$ p.p.
en bij 4 deelnemers is de prijs … US$ p.p.

Let op: Wanneer bij de boeking van jullie reis al bekend is dat er meer deelnemers zijn voor de Ride and River Tour bieden we automatisch een lagere prijs aan en als er na jullie boeking deelnemers bijkomen dan verlagen we ook prijs. De minimale prijs zal echter nooit lager zijn dan … US$ p.p.

Om veiligheidsredenen kan deze rondreis alleen gedurende het droge seizoen, tussen april en december worden uitgevoerd.

Uitgebreidde beschrijving van deze Spectaculaire Bolivia tour:

 Teleferico cable car La Paz Bolivia Dag 1 – Zondag: Aankomst in La Paz
Na aankomst op het hoogste internationale vliegveld ter wereld in El Alto (4020 m) wordt je met een prive transfer naar het chaotische, historische centrum van La Paz (3600 m) gebracht.
“La Paz” betekend “De Vrede”. Maar “De Markt” had een betere benaming voor deze drukke stad met straten vol kleurrijke marktkraampjes geweest. Als je de logica van deze markt weet te ontcijferen dan kun je hier werkelijk vanalles vinden, van gloeilampen tot zaden en van Coca blaadjes tot kleurrijke T-shirts. Breng zeker ook een bezoekje aan de zogenaamde “Heksen Markt” waar vanalles voor bijgelovige mensen te koop is…
Een andere sterke aanrader is om gebruik te maken van de nieuwe (2014) Teleferico (door een Zwitsers bedrijf gemaakte ‘ski’liften) die prachtige uitzichten bieden over de stad La Paz, de vallei en het Cordillera Real Andes Gebergte met haar besneeuwde bergtoppen!

Sorata Andes Spectacular Bolivia tourDag 2 – Alleen op maandagen: Start van de 6 daagse Mountainbike/ Jungle Tour, La Paz – Sorata
Om 9:00 am wordt je verwacht in Oli’s restaurant,waar je de gids(en) en andere groepsleden ontmoet.
Het is ongeveer 3 uur rijden van La Paz naar Sorata, met onderweg in het oosten een prachtig uitzicht op het indrukwekkende Andes Gebergde en ten westen op de uitgestrekte Altiplano (hoogvakte) van Bolivia en het reusachtige Titikaka/ Titicaca Meer. Gelegen op 3820 m en met een oppervalkte van ongeveer een derde van Nederland, is dit het hoogst bevaarbare meer ter wereld.
Sorata zelf ligt aan de voet van de Illampu (6368 m) en Janq’u Uma (6427m) bergen en is een belangrijke plaats voor mensen die van trekking en bergbeklimmen houden.
Na een stevige lunch in Sorate rijden we iets verder naar de prachtig gelegen Altai Oasis Lodge. Deze lodge heeft een mooie tuin en zwembad en wordt gerund door een vriendelijke familie.
Vanmiddag kun je rusten en/ of een bezoek brengen aan een bijzondere nabij gelegen grot.
Diner en een korte briefing over de mountainbike tour worden vanavond verzorgt in het restaurant van de lodge.

Spectacular Bolivia tour bike downDag 3 – Dinsdag: Sorata – mountainbiking naar Consata
Om 6:00 am serveert het restaurant een stevig en gezond ontbijt ter voorbereiding van een drukke dag waarin we velen kilometers af zullen leggen.
Om 6:30 am stappen we in de jeep die ons in ongeveer 2 uur naar het beginpunt van de mountainbike tour brengt.
Vanaf een hoogte van ongeveer 4500 m, omringt door besneeuwde bergtoppen van het ruige Andes Gebergde, zullen we vandaag langs onverharde en lokale wegen afdalen tot in het Amazone regenwoud. Het is een van de snelste afdalingen ter wereld en veel minder toeristisch dan de bekende “Death Road”!
He grootste deel van de route is goed begaanbaar, maar mochten er stukken zijn die je liever niet per fiets aflegd, dan kun je die stukken ook in onze ‘volg jeep’ afleggen.
Onze lunch wordt vandaag geserveerd in een pittoresk dorpje, waar onze gids de lokale quinoa/ groeten soep aanvult met avocado salada, broodjes, chocolade en lokaal gebrouwen koffie.

Spectacular Bolivia tour mountain bikingHet tweede gedeelte van de fietstocht is eenvoudiger, omdat de kwaliteit van de weg beter wordt en hoe lager we komen, hoe meer zuurstof er in de lucht aanwezig is. Naarmate we dichter bij de jungle komen wordt het ook steeds warmer en stijgt de luchtvochtigheid.
Vannacht slapen we in het dorpje Consata aan de rand van de Amazone, in een zeer eenvoudig hostel met stro bedden en koude douches. Dit is het authentieke Bolivia.
Voor diner zal onze gids fettuccini paste met een heerlijke vegetarische saus klaarmaken, afgerond met een glas rode wijn, om een goede nachtrust te garanderen.

Bad road for bikingDag 4 – Woensdag: Mountainbiken van Consata naar Mapiri
Het ontbijt van vandaag bestaat o.a. uit: French toast, eigen gemaake chocolade saus, vers fruit en lokale koffie. Met een goed gevulde maag stappen we daarna de jeep in en rijden langs de rivier dieper de Amazone in.
De mountainbike tocht van vandaag gaat grootendeels door het prachtige Amazone regenwoud en onderweg zullen groene wanden met dichte bladeren, lianen en kleurrijke bloemen worden afgewisseld door vruchtbare valleien, kronkelende rivieren en verborgen watervallen. Er is geen haast vandaag, dus neem je tijd en geniet van het prachtige uitzicht om je heen!

Biking down into the Amazon jungle Mapiri townDeze keer lunchen we aan de oever van een rivier en kun je een verfrissende duik in het water nemen, terwijl de gids en chauffeur onze uitgebreidde lunch voorbereiden.
Na de lunch rijden we met de jeep omhoog voordat we op onze mountainbikes stappen en richting Mapiri rijden. Dit oude goudwerkers stadje is nu vooral een handels stadje tussen de Amazone en Andes culturen.
Na een hoognodige douche gaan we het stadje in om de lokale specialiteit te proeven, rijst met vis uit de rivier. Ook is het mogelijk om een paar biertjes te drinken en in een lokale karaoke ons zangtalent te meten met de aanwezige Bolivianen.
Ook heeft ons hostel een dakterras waar we onder de sterrenhemel nog een laatste drankje voor het slapengaan kunnen nemen.

Longboat spectacular Bolivia Amazon tourDag 5 – Donderdag: Mapiri – Amazone jungle Camping
Om 7:00 am staat er weer een stevig ontbijt voor ons klaar. Na het ontbijt pakken we onze spullen bij elkaar en lopen we naar de Mapiri rivier waar een zogenaamde ‘longboat’ (lange houten kano met buitenboord motor) op ons ligt te wachten.
De komende 3 dagen leggen we in total zo’n 12 uur af per boot, maken verschillende wandelingen door de Amazone en kamperen we 2 nachten in de jungle.
Deze ochtend varen we in ongeveer 3h30 min. door weelderig regenwoud, kronkelende kloven en langs lokale nederzettingen, tot we aankomen in Guanay. Ook Guanay is ontstaan gedurende de goudkoorts uit de vorige eeuw. In dit stadje eten we lunch in een restaurant met uitzicht op de rivier.
Nadat we proviand voor de komende dagen hebben ingeslagen, varen we anderhalf uur stroomafwaards naar onze eerste kampeerplaats, gelegen in een vork tussen een glasheldere bergstroom/ kreek en de hoofdrivier.Terwijl wij naar een bijzonder uitzichtpunt wandelen zal onze kok het avondeten bereiden.
Na het eten is het tijd om bij het kampvuur te zitten voordat we onze tenten in duiken en in slaap vallen bij het geluid van de rivier.

Camping in the Amazon jungleDag 6 – Vrijdag: boottocht, wandelen en kamperen in het Madidi Amazone reservaat
Na het ontbijt wandelen we in ongeveer een uur langs de kreek naar een mooie waterval en een natuurlijk zwembad.
Na een verfrissende duik in het heldere water lopen we terug naar het kamp, laden de boot in en varen verder sroomafwaards. Vandaag varen we dieper de Amazone in en om tijd uit te sparen zullen we onderweg in de boot picknicken.
Gedurende deze bijzondere boottocht varen we niet alleen door prachtige natuur, maar komen we ook langs verschillende operationele goudmijnen. De aanwezigheid van deze mijnen bewijst het belang van het nabij gelegen Madidi Amazone Reservaat, onze laatste bestemming van vandaag.
Na aankomst wandelen we voor ongeveer een uur door dicht regenwoud, voordat we bij een open plek aankomen waar we ons kamp opslaan. Terwijl wij de tenen opzeten, bereid onze kok het avondeten.
Als het weer het toelaat maken we ook deze avond een kampvuur en kunnen we marsh-mellows roosteren en (spook) verhalen vertellen.

Spectacular sunset in Rurrenabaque Bolivia tourDag 7 – Zaterdag: Madidi Amazone Reservaat – Rurrenabaque
Na een vroeg ontbijt maken we een stevige wandeling van ongeveer 3 en een half uur door weelderig regenwoud, tot we weer aankomen bij de rivier waar onze boot al op ons ligt te wachten.
In ongeveer 3 uur varen, laten we het Madidi Reservaat achter ons en komen we aan in de jungle stad Rurrenabaque (ergens tussen 14/ en 15:00 u).
Na inchecken en opfrissen in ons hotel kunnen we afspreken in Moskkito Bar voor een drankje en een partijtje pool.
Vanavond is de laatste avond dat we gezamelijk met z’n allen eten en bijzondere ervaringen van de afgelopen dagen kunnen delen. Het Graviy Mountainbike Team gaat daarna als traditie een biertje drinken in Moskkito Bar en iedereen is welkom om met hen mee te gaan.

Wild pig in the AmazonDag 8 – Deel 2 van deze reis, de Madidi Amazone Uitdaging!
Vandaag begin je aan een nieuwe Madidi uitdaging, deze keer gaan we dieper in op het leven in het mysterieuze Amazone regenwoud.
Vroeg in de ochtend vertrekken we per boot de Beni Rivier op. Onze eerste stop is een bezoek aan een gemeenschap die zich gewijd heeft aan het maken van een soort honing uit suikerriet. Zij zullen ons meer vertellen over hun gemeenschap en leefgewoonten, terwijl je van hun honing kunt proeven.
Terwijl je over de Beni en Tuichi rivieren vaart kun je onderweg genieten van prachtige uitzichten en bijzondere landschappen, zoals de “Kogelkloof”!
Zodra we aankomen in het “Marshaquipe” hostel krijg je een verfrissende verse vruchtensap aangeboden en nadat de kamers zijn verdeeld, is het tijd voor lunch.
’s Middags kun je deelnemen aan een eenvoudige wandeling over de paden in de nabijheid van het hostel. Deze wandelroutes zijn speciaal aangelegd om je meer informatie te geven over de natuur in de Amazone en onderweg is er een grote kans op het zien van o.a. velen vogelsoorten, verschillende apensoorten en zelfs wilde varkens.
Onze inheemse gidsen zullen je vanalles uitleggen over de planten en bomen om ons heen, hoe je giftige planten kunt herkennen, hoe je planten kunt herkennen die je een allergische reactie geven, maar ook hoe je geneeskrachtige planten en zelfs planten met een verdovende werking kunt herkennen.
Dan is het tijd voor diner en rust.

Madidi Amazon Challange caimanDag 9: Tacana cultuur – Tuichi rivier – Martinez vissers
Vandaag staan we extra vroeg op (5:00 am) om van de zonsopkomst in het regenwoud te kunnen genieten. Het is een zeer bijzondere ervaring om samen met het regenwoud wakker te worden, terwijl de brulapen het eerste zonlicht door het bladerdek luid verwelkomen, beginnen de verschillende vogelsoorten hun veren uit te schudden en ieder hun eigen melodie te zingen! Na dit kleurrijke concert is het tijd voor een welkom ontbijt.
Later in de ochtend bezoeken we de Tacana gemeenschap. Na een korte uitleg van de gids kun je zelf eens proberen of je gebruiksvoorwerpen van jungle materiaal kunt maken en hoe goed je bent in het schieten met een traditionele pijl en boog.
Na de lunch bezoeken we een andere inheemse familie die dieper in de jungle leeft. Zij zullen ons meer uitleg geven over hun cultuur, manier van leven en biologische landbouwmethoden. Ook kun je zelf eens proberen om rijst te pellen met een mortero (tacu).
Op de terugweg is er niet alleen een grote kans op het zien van van velen reigers, maar kun je ook de martínez op hun traditionele manier zien vissen en met een beetje geluk kun je zelfs capybaras over de rivierbanken zien lopen, net voordat ze een bad in de Tuichi Rivier nemen.
Als je na het avondeten nog energie over hebt, kun je deelnemen aan een korte avondwandeling, opzoek naar hagedissen, kleurrijke kikkers, slangen, kaaimannen en andere nachtdieren van wie de ogen in het licht van onze zaklampen oplichten.

Ocelot in the Amazon RainforestDag 10: Trekking en kamperen in het regenwoud
Na een stevig ontbijt verzamelen we onze kampeerspullen en beginnen aan onze trekking diep in het Amazone regenwoud. Afhankelijk van het weer slapen we vannacht in een tent, of slechts onder een klamboe. Vooral deze laatste ervaring is erg bijzonder, omdat het je de kans geeft om van dichtbij, in de open lucht, maar toch beschermd van de natuur om je heen te genieten!
Voor het slapen gaan is het mogelijk om een korte nachtwandeling te maken, gedurende welke het mogelijk is om een reuzen gordeldier, slangen of zelfs een tapir te zien!
Terwijl je in je tent ligt en je ogen sluit, is het niet ongewoon om diep vanuit het oerwoud de schreeuw van een puma, of brul van een jaguar te horen komen, welteruste…

Toucan in the AmazonDag 11: Op ontdekkingstocht door het Amazone regenwoud
Wakker worden in de het oerwoud is een heel andere ervaring, zeker als je in de open lucht ligt en de apen en vogels boven je aan hun ochtend rituelen beginnen.
Een ander stevig ontbijt zal ons de energie geven om dieper het oerwoud in te trekken, daar waar behendige apen volledig in harmony met de natuur leven. Onderweg zullen we velen verschillende vogels tegenkomen, waaronder toucans en oropendulas en is het is zelfs mogelijk om groepen wilde varkens tegen te komen.
Aan het einde van de middag komen we aan bij onze overnachtingsplaats van vandaag. Het is een eenvoudig onderkomen in het oerwoud dat ook wel een “arenalito” word genoemd.
Ook vannacht is het weer mogelijk om verschillende reptielen, gordeldieren, herten en tapirs te horen/ zien.

Tree frogDag 12: Leren over en van de flora en fauna om ons heen
Na het ontbijt vervolgen we onze tocht door het mysterieuze Madidi oerwoud, onderweg vergezeld door de geuren, kleuren en melodieën van de Amazone. Deze “oerwoud muziek” is nooit het zelfde en word geproduceerd door haar velen verschillende bewoners, waaronder zingende vogels, brullende apen, kwakende kikkers, tjilpende insecten en het hoge ‘fluiten’ van de cicada. Onderweg zullen we regelmatig stoppen om van dit concert, de natuur en de kleurenpracht om ons heen te genieten en om meer te leren over het leven in het oerwoud.
Aan het einde van de middag komen we aan bij ons onderkomen voor vannacht, waar we avondeten, relaxen en slapen.

Macaws in tree in the Amazon rainforestDag 13: Wandelen naar; “the Cliff of the Parabas”
Na een vroeg ontbijt lopen we naar “the Cliff of the Parabas”, “het klif van de ara’s”, een belangrijke voedings en ara’s in Bolivianestingplaats van ara’s, papagaaien en parkieten. Deze prachtig gelegen kleiwand is 1 van de beste plaatsen in het Manu Reservaat voor het zien van grote hoeveelheden kleurrijke vogels dicht bij elkaar en een goede locatie om prachtige foto’s te maken!
Na dit indrukwekkende bezoek varen we per gemotoriseerde kano terug naar Rurrenabaque.
Eventueel is er ook een optie om samen met de gids een “callapo” (een eenvoudig houten vlot dat de lokale bevolking gebruikt om over de rivier te varen) te bouwen om daarmee de rivier af te dalen tot in Rurrenabaque, aankomst rond 16:00u.
De moeilijkheidsgraad van deze jungle tour is gemiddeld, tot boven gemiddeld. Dit is vooral afhankelijk van het weer.

Sucre in spectacular Bolivia tourDag 14 – Start van deel 3 van deze Spectaculaire Bolivia Tour: Rurrenabaque – Sucre (2790 m)
Deze ochtend vlieg je vanuit het Amazone Oerwoud over het Andesgebergte en via La Paz naar de officiele hoofdstad van Bolivia, de koloniale stad Sucre. Hier kun je met eigen ogen zien waarom deze witte stad door velen Bolivianen als mooiste stad van Bolivia wordt beschouwd. Sucre is ook een gezellige stad, met vele goede restaurants en andere gezellige uitgaansgelegenheden!

 

Hiking tour in Sucre BoliviaDag 15: Vrije dag in Sucre
De interessante stad Sucre biedt meer dan voldoende ‘attracties’ om ook de meest actieve reiziger bezig te houden. Een aan te raden optie voor vandaag is om deel te nemen aan een prachtige trekking, van een halve of hele dag door de bergen rond Sucre. Eén van de aanraders is de Rockpaintings Trek. Dit is wandeling van ongeveer 15 km door het “Cordillera de los Frailes” gebergde. Je rijdt in ruim een uur naar 3665 m hoogte en terwijl je langzaam naar beneden loopt kun je genieten van prachtige uitzichten over het ruige landschap. Onderweg bezoek je daarnaast o.a. een kleine grot met eeuwen oude muurschilderingen. Andere bezienswaardigheden omvatten in en rond Sucreo.a. velen musea, kerken, de lokale overdekte markt, een bijzondere begraafplaats en zelfs originele versteende voetsporen van dinosauriers!

Potosí and the Cerro Rico mineDag 16: Sucre – Potosí (4060 m)
Vandaag kan het een goede dag zijn om bij te komen van een nachtje stappen in het gezellige uitgaansleven van Sucre…
‘s Middags reis je per openbaar vervoer in ongeveer 3,5 uur naar Potosi.
De zilvermijn Cerro Rico (rijke heuvel) heeft ervoor gezorgt dat Potosí een rijke, maar ook roerige geschiedenis achter de rug heeft. In de 18e eeuw behoorde de stad met 200.000 inwoners tot een van de rijkste en grootste steden ter wereld.
Veel is bekend over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de slaven in de zilvermijn moesten werken, maar minder bekend is dat het ook dit zilver was dat Piet Hein op de Spaanse zilvervloot veroverde. Ook is het best synisch dat 1 van de armste landen in de Amerika’s, ooit het eerste land was dat (zilveren) munten liet slaan om het vervoer van zilver gemakkelijker te maken. Dit gebeurde in ‘Casa de la Moneda’ in Potosí.

Cerro Rico Silver mine in PotosíDag 17: Potosi – Zilvermijn Tour – Uyuni (3640 m)
Deze ochtend is het inclusief om deel te nemen aan een interessante tour naar de historische mijnen van Cerro Rico. Deze mijnen hebben de stad veel rijkdom en voorspoed gebracht, maar ook veel ellende en dode slaven. Het is moeilijk voor te stellen dat er vandaag de dag mensen vrijwillig en onder nog steeds erbarmelijke omstandigehden in deze pikzwarte, bedompte mijnen aan het werk zijn. Er wordt nu vooral tin gedolven, maar de meeste mijnwerkers zijn toch nog steeds op zoek naar deze ene rijke zilverader, die hun leven voorgoed kan veranderen…
‘s Middags reis je in ongeveer 5 uur over 210 km en langs een prachtige route naar Uyuni, waar je in het Tonito Hotel slaapt. Dit hotel, gelegen naast de legerbasis, herbergt ook het beste Minute Man Pizza Restaurant van Bolivia!

Salar de Uyuni Inca Wasi Salt flat tourDag 18: Start van de 3-daagse Salar de Uyuni Tour – Zoutvlakte
Tijd voor een goed ontbijt voordat je rond 10:00 am aan de 3 daagse avontuurlijk tour (in een gedeelde, internationale groep) door de Salar de Uyuni begint.
Deze eerste dag begint met een bezoek aan het stoffige dorpje Colchani. In dit dorpje wonen de mensen die de zoutvlakte ontginnen en verwerken. Je kunt hier souvenirs kopen die van ruw zout gemaakt zijn en natuurlijk ook zout voor de maaltijd.
Het volgende bezoek is aan een hotel, gebouwd op de zoutvlakte en met uit de vlakte gehakte zoutblokken!
Dan is het tijd voor een special stop in ‘het niets’, midden op de uitgestrekte witte zoutvlakte. Als je om je heen kijkt zie je niets anders dan een uitgestrekte witte horizon, maar als je naar je voeten kijkt dan zie dat de ‘vloer’ versierd is met een oneindig motief van chemisch gevormde zes-hoekkige zoutkristallen. Deze plek is ideaal voor het maken van zeer bijzondere foto’s…
De laatste bestemming op deze surrealistische zoutvlakte is een eiland van versteend coraal, waarop reusachtige eeuwen oude cactussen groeien.
Vannacht slaap je in een zeer eenvoudig hostel in een dorp niet ver van de zoutvlakte.

Laguna Colorada Salar de Uyuni tour BoliviaDag 19: Salar de Uyuni Tour – Laguna Colorada (4200 m)
Na het ontbijt reis je in ongeveer 2 uur door een fascinerend landschap naar een uitzichtpunt vanwaar je de rokende Ollagüe Vulkaan (5800 m) kunt zien. Het grootste deel van deze vulkaan licht in Chili, maar de rokende top ligt in Bolivia.
Lunch is vandaag bij Laguna (meer) Cañapa of Hedionda, hoog gelegen ondiepe meren die het leefgebied vormen van de Andes gans en zelf flamingo’s!
Na de lunch rijden we verder door de Siloli woestijn, richting ‘Arbol del Pierda’, de stenen boom. De volgende stop is Laguna Colorada, een ondiep meer op 4200 m hoogte waar verschillende flamingo kolonies leven. Deze combinatie levert zeer bijzondere foto’s op!
Vannacht slapen we in een zeer eenvoudig onderkomen niet ver van dit meer.

Steam geysers in Salar de Uyuni Tour BoliviaDag 20: Laguna Colorada – Geisers- Laguna Verde – Uyuni
Deze ochtend staan we heel vroeg op (rond 5:30 am) en stappen we in de ijskoude jeeps (het hebben van een slaapzak is een aanrader).
In ongeveer een uur rijden we naar een hoger gelegen gebied (4800 m) met natuurlijke geisers. Hier wachten we tot de zon opkomt om mooie foto’s te nemen terwijl het zonlicht met het stoom van de geisers speelt.
De volgende stop is een kleine, natuurlijke warm water bron, waar je je lichaam weer op temperatuur kunt laten komen. Terwijl de zon hoger stijgt, maakt onze kokkin een laat ontbijt klaar.
Andere hoogtepunten van vandaag zijn o.a. de Dali Rotsen, Laguna Verde, Laguna Blanca en het dorpje Villamar verscholen achter reusachtige rotsblokken. Ook het landschap onderweg blijft fascinerend de grillige rotsen, kleurige woestijnen en uitgestrekte hoogvlakten met lama’s en vicuñas lijken moeiteloos in elkaar over te vloeien.
Na het eten van een heerlijke pizza in Minute Man Restaurant, vertrek je vanavond rond 20:00 u per comfortabele toeristen nachtbus naar La Paz (ongeveer 12 uur rijden).

Chacaltaya mountain La Paz BoliviaDag 21: Terugkomst in La Paz
Vandaag kun je bijkomen van de mooie reis en alle bijzondere ervaringen, de stad verkennen, souvenirs kopen en/ of deelnemen aan een nieuwe excursie. Aanbevolen excursies zijn o.a. om een bezoek te brengen aan de pre-Inka site van Tiawanaku. Er word wel beweerd dat de Inka’s een deel van hun bouwtechnieken van de Tiawanaku cultuur hebben afgekeken. Maar deze cultuur is ook vooral bekend vanwege haar indrukwekkende landbouwtechnieken en hoe men het water uit het Titicaca meer gebruikte om hun gewassen tegen vorst te beschermen.
Een ander hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk is een bezoek aan de Chacaltaya (5450 m) berg. De skipiste op deze berg is al lang gesloten, maar de uitzichten over de besneeuwde Andes bergtoppen en soms zelfs het Titicaca meer, blijven zeer indrukwekkend!

Dag 22: La Paz, einde van deze rondreis –>
Vandaag is de laatste dag van deze spectaculaire rondreis door Bolivia. Het is echter ook mogelijk om deze reis te verlengen…

Optioneel: start van de 2/ 3 daagse beklimming van de indrukwekkende Huyana Potosi Berg (6088 m), of de start van de 3/ 4 daagse El Choro Trek!

Let op: het reisschema van deze reis, de mountainbike tour, de tour in het Amazone Regenwoud en de tour door de Salar de Uyuni kunnen afwijken van het bovenstaande reisschema, vanwege lokale omstandigheden, park regels en/of weersomstandigheden.

Belangrijk: Voor meer informatie over Hoogteziekte bezoek ons blog: Symptoms of altitude sickness

Inclusief in deze rondreis:
Deel 1:
• 3 dagen mountainbiken
• 3 dagen Amazone boot en 4 wandel excursies
• 2 nachten kamperen in de Amazone
– Prive transfer van vliegveld naar hotel in La Paz
– 7 Overnachtingen incl. ontbijt
– Transport van La Paz naar Sorata
– Alle maaltijden (behalve lunch en diner op de dag van aankomst), water en snacks
– Regenjassen
– Beschermende mountainbike kleding (jassen, broeken, handschoenen, helmen en veiligheid brillen
– Originele mountainbikes
– Tenten, slaapzakken en slaapmatjes
– Foto’s en videos van de tour op Dropbox
Deel 2: 6 Dagen/ 5 nachten, Madidi Uitdaging
– Transfer van hotel naar haven in Rurrenabaque
– Overnachtingen in eenvoudig hostel en tenten in de Amazone
– Prive transport over land en per boot
– Alle benodigde kampeerspullen (behalve slaapzakken)
– Drinkwater, vruchtensappen en maaltijden gedurende de jungle tour
– Excursies in het Amazone regewoud onder begeleiding van een ervaren lokale (Spaans sprekende) gids (optioneel, gids die Engles spreekt)
Deel 3:
– Vlucht van Rurrenabaque naar Sucre
– 2 Overnachtingen + ontbijt in Sucre
– Transfer naar busstation in Sucre
– Openbare bus Sucre – Potosi
– Overnachting + ontbijt in Potosi
– Cerro Rico mijn tour in gedeelde service in Potosi
– Transfer naar busstation in Potosi
– Openbare bus van Potosi naar Uyuni
– Overnachting + ontbijt in Uyuni
– Eenvoudige, 3 daagse Salar de Uyuni tour in gedeelde internationale service, incl.: transport, 2 nachten in zeer eenvoudige hostels en alle maaltijden (er zijn geen gidsen voor deze tour beschikbaar).
– Comfortabele toeristenbus van Uyuni naar La Paz
– Overnachting + ontbijt in La Paz

Exclusief:
– Internationale vluchten en luchthavenbelastingen
– Reisverzekering
– Entree geld voor het Madidi Amazone Resrevaat (180 Bolivianos, 26 US$)
– Entrée geld voor de Salar de Uyuni (165 Bs, 23,- US$)
– Maaltijden en drankjes die niet in de reisomschrijving worden vermeld
– Persoonlijke uitgaven
– Fooien
– (internationale) bank transactiekosten
– Extra excusies (Huayna Potosi) en zaken die niet in het reisschema worden vermeld

Voor deze rondreis raden we aan om tenminste de volgende zaken mee te brengen:
• Geldige reisdocumenten (min. Een half jaar tot na terugkomst in Nederland)
• Polisnummer en contact informatie van je reisverzekering
• De benodigde inentingen (Gele koorts)
• Een goede comfortabele grote rugzak
• Een goede kleine rugzak voor excursies
• Goede schoenen
• Slaapzak (ook te huur)
• Sandalen of goede slippers
• Een warme jas of fleece
• Een regenjas/ poncho
• Twee warme truien
• Thermo ondergoed voor de koude Salar Tour (in de winter tot wel -16 C.)
• Drie lichte broeken
• Vijf T-shirts
• Twee paar of korte broeken
• Een hoofdlampje/ zaklamp
• Iets om een back-up van je digitale foto’s te kunnen maken
• Bescherming tegen zon en muggen