Tambopata, Chimbadas en La Torre meren - $375 pp

Tambopata Chimbadas Tour Inotawa Amazon Lodge

Korte reisbeschrijving:
Dag 1: Puerto Maldonado – Inotawa Amazone Lodge 
Dag 2: La Torre Clay Lick, Tres Chimbadas Meer en een lokale boerderij.
Dag 3: De meren van La Torre, Montes, Pato en Lagarto, de Solitaria Clay Lick en een avond excursie per boot opzoek naar kaaimannen!
Dag 4: Inotawa Lodge en terug naar Puerto Maldonado

Tambopata, Chimbadas en La Torre meren – $375 p.p.

Inotawa Amazon Rainforest Lodge PeruHet 274.690 hectare grote Tambopata Amazone Reservaat omvat 3 verschillende natuurgebieden met ieder hun eigen unieke flora, fauna en klimaatzones, waardoor het tot een van ’s werelds meest biodiverse natuur reservaten ter wereld behoord!
De combinatie tour “Tres Chimbadas en de Meren van La Torre” is èèn van de meest populaire programma’s vanuit onze eenvoudige Inotawa Lodge. Voor het bezoeken van La Torre vaar je eerst in een kwartiertje naar de overkant van de rivier. Daar begint een mooie wandeling van ongeveer 4 uur. Onderweg kun je genieten van de prachtige gevarieerde flora en fauna om je heen en kom je o.a. langs de meren van Montes, Lagarto en Patococha, tot je aankomt bij het La Torre Meer en de grootste zoogdieren “Clay-Lick” (een mineraalrijke aarden/ klei wand/ bodem waar veel zoogdieren op af komen).
Andere programma’s vanuit Inotawa geven je o.a. de optie om meer te leren over de verschillende Ecosystemen, waaronder de Mauritia palm moerassen, primary regenwoud met rubberbomen, Braziliaanse noten plantages, lokale boerderijen en gemeenschappen.

Uitgebreidde beschrijving van deze Amazone tour:

Squirrel monkeys Inotawa Tambopata Amazon LodgeDag 1: Puerto Maldonado, Tambopata en de Inotawa Amazone Lodge
Bij aankomst op het vliegveld in Puerto Maldonado staat uw gids op u te wachten. Hij zal u meenemen naar het kantoor van onze agent op ongeveer 5 minuten rijden van het vliegveld. Hier moet u zich registreren en kunt u alle spullen die u niet nodig heeft tijdens de tocht in het regenwoud, veilig achterlaten. Dit een laatste gelegenheid om wat kleine inkopen te doen, mocht u bijvoorbeeld vergeten zijn om batterijen of regenkleding mee te nemen.
Vervolgens rijden we in ongeveer een uur over een onverharde weg naar Puerto Nuevo, de haven gelegen op het terrein van de lokale Infierno gemeenschap. Onderweg ziet u verschillende soorten vegetatie, traditionele bananen- en citrusplantages, veehouderijen en kleine kreken.

In Puerto Nuevo stappen we over op een boot voor een tocht van ongeveer 1,5 uur over de Tambopata rivier.
Onderweg kunt u genieten van de vegetatie langs de oever: voornamelijk riet, Cecropias en Ficus. Met een beetje geluk zien we wat van het dierenrijk als de troepialen (oropendula’s) met hun hangende nesten, reigers, zilverreigers, toekans en prachtige papegaaien. Soms kunnen we ook zoogdieren zien, zoals capibara´s en apen, en reptielen waaronder kaaimannen en schildpadden.
Tijdens deze boottocht krijgt u ook een lunch geserveerd, bestaande uit een heerlijke vegetarische Arroz Chaufa verpakt in een blad van de Heliconia-plant. Ook krijgt u fruit, crackers en een flesje water.

Location of Inotawa Amazon Lodge in TambopataDe INOTAWA Lodge is gelegen aan de oever van de Tambopata rivier, in de bufferzone van het Tambopata Nationaal Park en het Bahuaha Sonene Nationaal Park.
Bij aankomst in de Inotawa Lodge worden we ontvangen door de lodgemanager en uw lokale gids. Zij zullen u meer informatie en tips geven om uw verblijf in het regenwoud zo aangenaam mogelijk te maken. Tevens krijgt u een rondleiding door de lodge en wordt u naar uw kamer gebracht.

’s Middags gaan we op pad, de jungle in. We maken voor een korte wandeling om de flora en fauna in de omgeving van de lodge te observeren. Onder de bezienswaardigheden vallen o.a. immense hardhout bomen, Kapok bomen en vogels als trogons, kwartels en wilde kalkoenen. Tegen het vallen van de avond zullen we tevens, fel gekleurde kikkers en andere reptielen tegenkomen, maar ook spinnen, zoals tarantula’s en andere (zoog)dieren die bij het ondergaan van de zon ontwaken.
Na het avondeten geeft uw gids een korte uitleg over wat u de komende dagen allemaal kunt verwachten.

Tambopata Chimbadas Tour Inotawa Amazon LodgeDag 2: La Torre Clay Lick, Tres Chimbadas Meer en een lokale boerderij
Vroeg in de morgen gaan we op pad en na een korte boottocht van ongeveer een kwartier komen we aan bij de “La Torre Clay Lick”. Hier kunnen we de luidruchtige activiteiten aanschouwen van de bontgekleurde ara´s, papegaaien, parkieten en soms zien we zelfs zoogdieren. De “La Torre Clay Lick” (Torre Klei Lik) is een lemen klif van ongeveer vier meter hoog en 20 meter breed doorspekt met mineraalrijke klei die essentieel is voor de voeding van deze dieren.
Ter plekke hebben we op een afstand van ongeveer 30 meter een schuilplaats gebouwd. Hierdoor blijven we verborgen voor de dieren, maar hebben we op hetzelfde moment een onbelemmerd zicht op het kliff.
We blijven ongeveer twee uur in deze schuilhut, waardoor je genoeg tijd hebt om prachtige foto’s van de vele bontgekleurde kliff bezoekers te maken. Gedurende deze periode is het van groot belang is dat u zich houdt aan de regels van de gids, zoals hij die u de avond ervoor heeft uitgelegd.
Na terugkeer in de lodge zullen we ontbijten en na een korte pauze zetten we het programma voort en gaan we naar het Tres Chimbadas Meer.
Otters in the Tambopata Amazon Reserve PeruHet begin van het pad naar dit meer is gelegen op 15 minuten varen van INOTAWA. Daarna is het nog ongeveer 45 minuten wandelen, waarna we aankomen bij het diep in de jungle gelegen meer. Onderweg komen we langs een eco-toerisme gemeenschap dat wordt gerund door de inheemse bevolking van de Infierno gemeenschap. Zij bewaken en onderhouden het gebied, mede dankzij de inkomsten die ze genereren uit de entreegelden van de toeristen.
Aan de rand van het meer gaan we aan boord van een traditionele catamaran met één roeispaan waarmee we ons op het meer voortbewegen en de route volgen die de gids aangeeft. U zult onderweg een weelderige vegetatie zien en velen vogelsoorten, waaronder slangenhalsvogels, reigers en ijsvogels. Mogelijk zien we ook reptielen en zoogdieren, waaronder zelfs de reuze rivierotter. Het meer is o.a. het territorium van een otterfamilie die regelmatig wordt gespot.
Bij terugkomst in de lodge wordt de lunch geserveerd.
In de omgeving van de lodge wordt aan traditionele landbouw gedaan. Na de lunch en een pauze gaan we op bezoek bij de lokale boerderij van Don Aurelio en zijn familie. Het is een geweldige gelegenheid om hen te zien oogsten en diverse exotische fruitsoorten (waaronder cupuazú (vergelijkbaar met cacao), arazá (een soort bes), pijuayo (palmnoten), yucca (palmlelie), en ananas) van de Amazone te proeven. U vindt hier tevens diverse kruiden als pallilo en koriander en een uitgebreid scala aan geneeskrachtige planten, waaronder de koraalboom, caña caña en piri piri (rode peper), die traditioneel en op grote schaal, door de lokale bevolking gebruikt worden.
De boerderijen hebben ook open velden voor papaya- en bananenplantages. Dit is de aangewezen plek om vogels als de tanager met zijn zilveren snavel, oreoles, toekans en verschillende soorten spechten te zien.

Capybara in Peruvian Amazon RainforestDag 3: De meren van La Torre, Montes, Pato en Lagarto, de Solitaria Clay Lick en opzoek naar kaaimannen!
Na een vroeg ontbijt gaan we opweg naar het La Torre Meer en de Solitaria Clay-Lick.
Dit programma word georganiseerd in samenwerking met de La Torre gemeenschap. Men gebruikt dit gebied op een traditionele manier om voor zichzelf een duurzaam leven te creëren.
De afgelopen jaren wordt tevens een duurzaam inkomen gegenereerd door het gebied te onderhouden met hulp van ecotoerisme.
We varen in slechts 15 minuten naar het beginpunt van onze wandeling. Bij de Rangerspost van het La Torre Park verlaten we de boot en zetten we de tocht te voet verder. Deze tocht duurt 4 tot 5 uur. We kruisen een kleine kreek en gaan verder de jungle in tot we bij de meren Montes, Pato en Lagarto aankomen. Elke stap dieper de jungle in wordt interessanter naarmate de gids meer over de omliggende, omgeving, planten en hun praktische en medische werking en bereiding vertelt. U zult vandaag o.a. meer leren over de verschillende materialen en manieren om hutten te bouwen, het gereedschap voor handwerken en de medicinale planten die gebruikt worden om ziekten te genezen.
De belangrijkste redenen voor de bijzondere biodiversiteit van deze omgeving is de combinatie van enerzijds de locatie in het Tambopata Nationale Park en anderzijds de geografische kenmerken van het gebied, waaronder de hoogteverschillen, meren, rivieren en zelfs mineraal rijke Clay-Licks (lemen kleiliks) waar velen vogels en zoogdieren op af komen!Ocelot in het Tambopata Amazon Reserve in Peru
Ons doel van vandaag is de Solitaria Clay-Lick”, diep gelegen in het Amazone regenwoud. Het is de laatste en grootste van een aantal kleiliks komende vanuit het zuiden, waar we regelmatig navelzwijnen, spiesherten en soms zelfs tapirs kunnen spotten!
Als we terugkomen bij de lodge is er gelegenheid voor een late lunch en heeft u de middag vrij om te relaxen, te zwemmen en/of gebruik te maken van onze hangmatten.
`s Avond maken we een “nachtelijke boottocht”. Tijdens deze avond activiteit gaan we er op uit om het ‘nachtleven’ van de Amazone te bewonderen. Aan boord is een krachtig zoeklicht voor het geval we nachtdieren tegenkomen op de oevers en zandbanken van de Tambopata rivier. Er is een grote kans dat we deze avond kaaimannen, vleermuizen, nachtzwaluwen en zelfs capibara’s tegen kunnen komen.
Mogelijk zien we zelfs een bliksemschicht aan de horizon of kunnen we de sterrenbeelden als de schorpioen en het Zuiderkruis bewonderen.

Sunset over the Tambopata River in the Amazon RainforestDag 4: Inotawa Amazone Lodge – Puerto Maldonado
Na een vroeg ontbijt keren we terug naar ons Inotawa kantoortje in Puerto Maldonado en vervolgens naar het vliegveld. Uw gids zal met u meereizen tot aan het vliegveld waar hij u helpt bij het inchecken voor uw vlucht terug naar Cusco of Lima.

Veranderingen in het reisschema:
De omschrijvingen van onze tours door het Amazone regenwoud geven een goed overzicht van de geplande dagindeling. Onverwachtte en onvoorspelbare lokale omstandigheden (bijvoorbeeld het weer, maar ook lokale landverschuivingen of stakingen) kunnen er echter voor zorgen dat de tour ter plaatse aangepast moet worden. Onze lokale touroperator zal dit ten alle tijde naar beste inzicht, met het oog op jouw veiligheid en met zo min mogelijk aanpassingen ten opzichte van het originele reisschema proberen op te lossen.

Inclusief in deze Amazone Tour:
– Ontbijt, lunch, diner, infusions, koffie, thee, melk en fruit uit het seizoen
– Transfers: Puerto Maldonado – Vliegveld – Busstation – hotel en omgekeerd
– Vervoer gedurende de tour
– Overnachtingen in twee-persoons/ drie-persoons kamers met prive badkamer (meerprijs voor een èèn-persoons kamer)
– Een Engels sprekende gids gedurende alle excursies
– Een (extra) lokale gids bij het bezoeken van de lokale gemeenschappen

Exclusief:
– Transport naar en van Puerto Maldonado
– 10 + 10 + 30 Soles (ongeveer 20 US$ in de lokale munteenheid) aan entree gelden die ter plaatse betaald moeten worden
– Zaken die niet in de reisomschrijving worden genoemd
– Alcohol, frisdranken en andere persoonlijke uitgaven
– Fooien
– (internationale) bank transactie kosten

Aanbevolen om mee naar de Amazone te nemen:
– Eventuele andere benodigde inentingen. Vraag ook je huisarts/ tropendoker (Niet de GGD) om advies
– Lichte, gemakkelijke, snel droogende kleding, geschikt voor een tropisch, vochtig klimaat, inclusief lange broekspijpen en mouwen tegen de muggen
– Een middel grote rugzak of handige sporttas, let op voor vervoer naar en van de lodge kun je maar 1 tas meenemen. Je handbagage moet dan dus in de grote tas passen…
– 3 tot 4 paar sokken die je over je broekspijpen kunt trekken
– Zwemkleding
– Pet of hoed
– Comfortabele dichte (wandel) schoenen (plus slippers, of sandalen)
– Een warme trui/fleece/ jas voor in de avond (na een regenbui)
– Bescherming tegen de zon en insecten (deet)
– Een waterdichte zak/ tas ter bescherming van je elektrische apparatuur
– Hoofdlampje of zaklamp
– Verrekijker
– Toilettas
– Een waterfles/ bidon van min 1 tot anderhalve liter
– Wij hebben laarsen te leen, maar als je erg grote voeten hebt (44+) dan raden we je aan om een paar mee te nemen
– Kleingeld in Soles (eventueel voor tips en ’t kopen van souvenirs)
– Je paspoort + een kopie