Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in het Amazone Regenwoud van Ecuador, Peru en Bolivia

  Er zijn veel organisaties die het doen van kortstondig vrijwilligerswerk in het Amazone-regenwoud verkopen. Helaas zijn veel van die programma’s onprofessioneel, duur of beide. Hun vrijwilligersprogramma’s lijken voornamelijk bedoeld om geld te verdienen en de vrijwilliger te plezieren.

  Als je echt vrijwilligerswerk wilt doen om een positief verschil te maken, raden we je aan om minimaal een maand of langer als vrijwilliger te werken. Een langere werkperiode geeft meer tijd om kennis en ervaringen uit te wisselen, draagt bij aan het vormen van meer betrokkenheid, onderling begrip en vertrouwen en je hebt de mogelijkheid om nieuwe vrienden voor het leven te maken. Zoek een project dat je aanspreekt ontdek waar ze voor staan, wat hun doelen zijn, hoe ze die willen bereiken en hoe jij kunt helpen.

  De onderstaande vrijwilligersprojecten in het Amazone Regenwoud worden beheerd door betrouwbare en toegewijde mensen met jarenlange ervaring:

Merazonia Wildlife Opvangcentrum in Ecuador

Het vrijwilligerswerk bij Merazonia draait vooral om redding, rehabilitatie en monitoring van wilde dieren uit de Ecuadoraanse Amazone.

Merazonia is a dynamic wildlife rescue and rehabilitation centre located on 250 acres of Amazon rainforest, near Mera, Ecuador, South America.

We combine passion for nature with a professional approach on animal care and release, along with rainforest conservation and wildlife monitoring.

De belangrijkste dagtaak van onze vrijwilligers is het in de gaten houden en verzorgen van de wilde dieren die bij ons worden opgevangen.

Esperanza Verde wildlife opvangcentrum in Peru

Esperanza Verde is een natuurbeschermingsproject in het Amazone oerwoud van Peru. Men houdt zich o.a. bezig met het redden en beschermen van wilde dieren en van het regenwoud.

Op de lokale markten in Pucallpa worden veel diersoorten verkocht als voedsel of als huisdier. Omdat dit illegaal is, worden regelmatig veel dieren in beslag genomen. Deze dieren hebben de rest van hun leven een thuis nodig en, indien mogelijk, rehabilitatie en herintroductie in het wild.

Ons doel is om nauw samen te werken met de lokale gemeenschap en alternatieve bronnen van inkomsten te bieden, zodat het bos en zijn bewoners op een duurzame manier kunnen worden beheerd.
Het project bezit nu 180 hectare regenwoud, genaamd ‘Selva Dormida’. Met de hulp van de mensen van Bello Horizonte, het naburige dorp, hopen we in de toekomst een groter gebied te kunnen beschermen.

Comunidad Inti Wara Yassi

In 1996 pionieren de vrijwilligers van CIWY door in Bolivia het eerste dierenasiel voor wilde dieren te vestigen en actief natuurbehoud te promoten.

Al meer dan 20 jaar zet CIWY zich in voor het bestrijden van de handel in wilde dieren en planten, het behoud en het redden van dieren die het slachtoffer zijn geworden van mishandeling en illegale handel. De meeste van die dieren vinden een nieuw en vredig thuis bij CIWY, terwijl sommigen misschien nog steeds in staat zijn om te rehabiliteren en terug te keren naar de natuur.

Maar we zorgen niet alleen voor de dieren, we proberen ook kansarme Boliviaanse jongeren een doel te geven. Door samen voor de dieren te zorgen, geven wij deze jongeren het gevoel dat ze ergens bij horen en belangrijk zijn. Daarnaast proberen we de Boliviaanse burgers uit te leggen waarom het belangrijk is om respect te hebben voor de dieren en natuur om ons heen.

Als de toonaangevende organisatie van Bolivia op het gebied van natuurrechten en zorg, hopen we drastische veranderingen teweeg te kunnen brengen in de kijk van Bolivianen op wilde dieren. Hopelijk leidt dit uiteindelijk tot het beëindigen van een wrede handel die deze dieren uit hun natuurlijke omgeving verwijdert.