Informatie over het Amazone regenwoud in Ecuador

Hoewel elke keer dat je het Ecuadoriaanse regenwoud bezoekt een andere en nieuwe ervaring zal zijn, willen we je met de onderstaande informatie toch graag een goede indruk geven van wat je kunt zien en tegenkomen tijdens het verkennen van dit mysterieuze oerwoud in Ecuador.

Cuyabeno Amazone Wildlife Reservaat

Pink fresh water dolphin Cuyabeno Amazon Reserve EcuadorHet Cuyabeno Wildlife Reservaat (in het Spaans: Reserva de Producción Faunística Cuyabeno) is een vochtig tropisch regenwoud gebied van 6,0338 vierkante kilometer in de Amazone van Ecuador. Het reservaat werd opgericht op 26 juli 1979 en is gelegen in het Putumayo kanton in de provincie Sucumbíos en in het Aguarico kanton in de provincie Orellana, op een hoogte tussen de 200 en 280 m. Eén van de voornaamste doelstellingen van het Cuyabeno Reservaat is het behoud van het complexe Amazone ecosysteem. Het beschermde gebied wordt gekenmerkt door een complex netwerk van rivieren, kreken, lagunes en ondergelopen bossen die voor een hoge biodiversiteit zorgen. Deze invloed van het water in het Cuyabeno Amazone reservaat zorgt voor een bijzondere interactie en samenwerking tussen de plant- en diersoorten die het gebied bewonen. De belangrijkste rivier in dit proces is de Aguarico (Het Rijke Water) rivier, die ook wel Witte rivier genoemd wordt als gevolg van het sediment dat ze vervoerd. Deze rivier is ook een van de weinige rivieren die het gehele jaar bevaarbaar blijft. Andere belangrijke rivieren zijn de San Miguel en de Cuyabeno rivier met hun zijrivieren. Een voordeel van de grote hoeveel water die in Cuyabeno aanwezig is, is dat de grond veel minder geschikt is voor grote industrie, zoals petroleum, mijnbouw en houdkap.

Flora in Cuyabeno

Het Cuyabeno Reservaat wordt, samen met het aangrenzende P.N. (Parque Nacional) Yasuni beschouwd als één van de plekken met de grootste biodiversiteit ter wereld! Binnen de tropisch vegetatie van het regenwoud is er een rijke variatie aan planten, maar liefst 12.000 soorten planten en bomen! Deze soorten zijn incl. bromelia’s, palmen, Ceibos, heliconia, Macrolobium, wilde rozen en maar liefst 60 verschillende soorten orchideeën. Veel van deze planten worden door de inheemse bevolking nog gebruikt voor medisch doeleinden.

Wildlife in het Cuyabeno Amazone Reservaat


Wooler monkey in Cuyabeno Amazon ReserveHet Cuyabeno reservaat is vooral bekend om haar grote kans op het zien van wildlife. Onder de wilde dieren die door de uitgestrekte landerijen van het reservaat zwerven, vallen o.a.: tapirs, ocelotten, vleermuizen, jaguars, poema’s, capibara’s, anaconda’s, miereneters peccaries, pijlgifkikkers, agouti’s, leguanen en vijftien verschillende apensoorten. Door haar wirwar van wateren zwemmen o.a.: schildpadden, roze zoetwater dolfijnen, reuze otters, zeekoeien (vroeger regelmatig te zien, maar nu zeer zeldzaam), vijf soorten kaaimannen en bijna 350 verschillende soorten vis-waaronder de beroemde piranha. Ook leven er in het Cuyabeno Reservaat meer dan 550 verschillende vogelsoorten waardoor het één van de beste plaatsen ter wereld is om vogels te spotten! Houd je ogen open voor kleurrijke spechten, kolibries, Tanagers, ara’s, toekans, kleurrijke papegaaien, ijsvogels, hoatzins en soms zelfs de Amazon arend of Harpij adelaar!

Weer en waterstanden in Cuyabeno Reservaat

Uit beperkte regenval gegevens blijkt een jaarlijkse gemiddelde neerslag van ongeveer 3000 mm, met meer dan 250 mm van maandelijkse regenval tijdens het regenseizoen (van half maart tot en met augustus) en minder dan 250 mm in het droge seizoen (van half december tot de eerste dagen van maart). Binnen het Cuyabeno reservaat ligt een netwerk van 14 ‘zwart-water meren’, die tijdens het regenseizoen worden gevormd door overstromingen. Ze zijn kenmerkend voor het regenseizoen, maar krimpen veel tijdens het droge seizoen. Van december tot maart kunnen ze soms zelfs bijna helemaal uitdrogen. Gedurende deze periode is de toegang tot de meren zeer onbetrouwbaar en worden er alleen speciale expedities in het reservaat georganiseerd, die deels te voet in plaats van per boot gaan. Tijdens de droge periode is de toegang tot de meren moeilijker of zelfs voor mensen onmogelijk, maar dit is wel de periode waarin het gemakkelijker is om zoogdieren te spotten. In het droge seizoen schaard een groot deel van de wilde dieren zich rond de laatste overgebleven meertjes en plassen. Ook is deze periode het broedseizoen voor velen van de vogelsoorten die in het Cuyabeno reservaat leven. Bezoekers aan het Cuyabeno Amazone Reservaat moeten wel bereid zijn om nat te worden en niet alleen van de onverwachte stortregens en soms overvolle rivieren, maar vooral van de luchtvochtigheid. Deze luchtvochtigheid is meestal zo tussen de 90 en 100%, waardoor alles al snel klam aanvoeld. Zorg ervoor dat je ademende kleding en plastic waterdichte/ water afstotende behuizing voor elektronica en waardevolle goederen in je bagage mee pakt.

Algemene indruk over Cuyabeno

Bezoekers aan het Cuyabeno Reservaat zijn vaak onder de indruk van de afgelegen ligging. Het oerwoud vormt afwisselend en gecombineerd een dichte groene muur en een doolhof van machtige rivieren en kleine stroompjes. Het leven is overal om je heen in het Cuyabeno reservaat en je zult wel merken dat het er nooit stil is. Je kunt altijd wel iets horen zoemen, piepen, ruizen, kabbelen, huilen, brullen, of zelfs toeteren. Groen is zonder twijfel de dominante kleur, maar hoe langer je doorbrengen in het reservaat, hoe meer kleuren je zult gaan ontdekken. Als je goed kijkt kun je tussen de bladeren de meest prachtige velle kleuren vinden, kleuren die toebehoren aan de velen exotische bloemen, vogels, reptielen en zelfs insecten!

Bekijk ook onze tours in het Cuyabeno Wildlife Reservaat!

Het Yasuni Amazone Reservaat

Ocelot in Yasuni Amazon Reserve Ecuador toursHet N.P. Yasuni Amazone Reservaat heeft een oppervlakte van 9820 km2 en ligt in de Ecuadoriaanse Amazone, tussen de Napo en Curaray rivieren in de Napo en Pastaza provincies. De grens van het Yasuni reservaat ligt op ongeveer 250 km afstand van Quito en werd in 1989 uitgeroepen tot een UNESCO Biosphere Reserve. Yasuni bestaat voor het grootste deel uit primary regenwoud en ligt binnen het geclaimde voorouderlijk grondgebied van de inheemse Huaorani bevolking. De Amazone van Yasuni is de thuisbasis van een aantal geïsoleerd inheemse stammen, waaronder de Tagaeri en de Taromenane, die nog steeds afgesloten van de buitenwereld leven. Het P.N. Yasuni is waarschijnlijk een van de meest biodiverse plekken op aarde. Het Yasuni reservaat is in het centrum van een kleine zone waar de amfibie, vogel, zoogdier en vasculaire plantendiversiteit allen hun maximale niveaus van diversiteit binnen het westelijk halfrond bereiken. Ook breekt het P.N. Yasuni wereldrecords op lokale schaal. Op minder dan 100 km2 bezit het de grootste diversiteit aan boom, amfibie en vleermuis soorten! De vleermuizensoort Lophostoma Yasuni, is zelfs endemisch in het reservaat. Als laatste is Yasuni ook nog eens een van de rijkste plekken in de wereld voor het spotten van vogels en zoogdieren! Helaas wordt het Amazone oerwoud van Yasuni sterk bedreigd door oliewinning, kolonisatie, ontbossing, illegale houtkap, niet-duurzame jacht en de aanleg van nieuwe wegen…

Na het lezen van alle informatie over het Ecuadoriaanse Amazone regenwoud is het tijd om onze tour opties te bekijken!